5 způsobů, jak u vašeho týmu předcházet vyhoření

Syndrom vyhoření, tedy jakýsi stav apatie, který následuje po období extrémního psychického vypětí, je strašákem všech pracovníků. A samozřejmě i jejich nadřízených. V dnešním článku si ukážeme, jaké kroky můžete podniknout, abyste co možná nejvíce zabránili výskytu syndromu vyhoření u členů vašeho týmu.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesly server Human Capital League.

Nezanedbávejte individuální konzultace

Individuální bilanční schůzky tváří v tvář s pracovníky fungují jako účinná prevence mnoha komplikací, včetně syndromu vyhoření. Nenechte se zmást tím, že se zdánlivě nic neděje, a ani v takových případech nerušte osobní schůzky se svými podřízenými. Právě na nich se můžete dozvědět informace, díky kterým můžete i v případě hrozícího vyhoření zasáhnout včas.

Vytvořte bezpečné pracovní prostředí

Vyhoření má často původ nejenom v přepracovanosti, ale i ve frustraci a nemožnosti se se svými problémy svěřit svému okolí. Utvořte proto na vašem pracovišti takové prostředí, ve kterém se pracovníci nebudou bát svěřovat se otevřeně se svými problémy.

Naučte se rozpoznávat signály

Nebuďte neteční vůči signálům, které k vám zaměstnanci vysílají, a oprašte si svoje znalosti psychologie. Především je nutné naučit se rozpoznávat signály, které prozrazují vytíženost a psychickou vyčerpanost pracovníků – mezi ně patří vysoká nemocnost, nezájem o práci, chození pozdě do práce, workoholismus, apatie nebo snížená efektivita práce.

Zvažte změnu systému

Pokud máte podezření, že aktuální nastavení systému nahrává syndromu vyhoření u vašich zaměstnanců, zamyslete se, jestli nejsou na místě určité systematické změny. Můžete například nechat zaměstnance „rotovat“ a nenechat tak jednoho pracovníka příliš dlouho samostatně pracovat na vytěžujícím projektu.

Pamatujte, že i malé změny mohou hrát velkou roli

Zkuste najít určitý kompromis a dohodnout se s nimi na systému, který vychází vstříc jejich potřebám. Pamatujte, že i malé změny mohou hrát velkou roli. Proč třeba nedat fixní pracovní dobu od 10:00 do 15:00 a zbytek pracovní doby ať si pracovníci v rámci dne zvolí sami? Nebuďte zbytečně přísní v dodržování pravidel, která se už neslučují s moderní dobou.

 

-mm-

Zdroj: Human Capital League - online komunita pro profesionály v oblasti řízení lidí
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Capital League