5 kroků ke zdravému mozku a lepší kariéře

Ilustrační snímek

Poznatky současné neurovědy ukazují, že lidský mozek není odsouzen k tomu, aby s věkem oslaboval. Šedou mozkovou kůru lze regenerovat a vytvářet nové aktivní buňky během celého života. „Jakmile si v mozku vytvoříme nové neurony, je jen na nás a na tom, jak je budeme používat, kde zůstanou a jak dlouho přežijí,“ citoval americký server Fortune.com Alvara Fernandeze, zakladatele společnosti SharpBrains, která se zabývá výzkumem v oblasti prevence Alzheimerovy choroby a dalších forem postižení mozku.

Zajímavé je, že chování, které neurověda doporučuje pro předcházení demenci, je také ideální i pro rozvoj kariéry. Jak si tedy cvičit mozek a zároveň zlepšovat kariéru?

Stále se učte něco nového

Vzdělanější lidé většinu vykonávají mentálně náročnější práci, což napomáhá vzniku nových neuronů v jejich mozku. Čím více znalostí a dovedností budete mít, tím lepší budeme mít pracovní nabídky.

Poznávejte nové kultury

Můžete začít tím, že se budete učit cizí jazyk. Pak se můžete zapojit do mezinárodních pracovních příležitostí. Vstup do nového prostředí, v něm se budete muset učit pohybovat, vašemu mozku jenom prospěje, o kariéře nemluvě.

Hledejte obtížné úkoly

Jakmile zabřednete do rutiny, snažte se najít nějakou novou výzvu. Výzkumy ukazují, že velmi úzká specializace není pro dlouhodobé zdraví mozku to nejlepší.

Nestresujte se

Stres spolehlivě ničí neurony a podepíše se i na vaší kariéře. Najděte si proto vlastní způsob, jak se stresem bojovat. Každému v boji se stresem vyhovuje něco jiného, co vyhovuje vám? Můžete začít u toho, že si vezmete dovolenou a budete o tom přemýšlet.

Rozvíjejte vztahy s lidmi

Pravidelné setkávání s různými lidmi přispívá ke krátkodobému i dlouhodobému zdraví mozku. Přátelé se vám navíc budou hodit například ve chvíli, kdy budete chtít změnit práci nebo přijmout správné lidi.

-kk-

Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com