5+1 tip na oživení vašich online meetingů

Jak teď vypadá váš pracovní den? Z postele k pracovnímu stolu a počítači a zase zpět? Vše se odehrává mezi čtyřmi stěnami vašeho pokoje? Spousta z nás se musí v těchto dnech vypořádávat s komunikací v online světě. Pro některé je to standard, pro jiné novinka. Má to bezesporu určité výhody. Ušetříte čas cestováním do kanceláře a můžete si třeba nechat pyžamové kalhoty (moc často to ale nedělejte). Přináší to ale i své výzvy, které se týkají hlavně naší pozornosti a soustředění. 

Zuzana Hájková, lektorka a projektová manažerka, Česká cesta

Taky se vám děje, že ztrácíte koncentraci a nevíte, co před chvílí na videohovoru říkal váš kolega? Utíkají vám myšlenky jinam? Nudí vás dlouhé porady a máte nutkání začít dělat něco jiného (anebo to někdy tajně děláte)?

Jak si s tím poradit? Přinášíme vám několik tipů, jak udržet nebo nastartovat energii v týmu a oživit vaše setkávání! Pojďte si společně užít chvilku smíchu a pobavit se s kolegy. Odstřihněte se od práce tzv. Energizery. Poté vám půjde práce určitě hezky od ruky!

1. Kostýmy všech barev

Ke vzájemnému naladění stačí i maličkosti – třeba to, co máte na sobě. Můžete se například sladit do jedné barvy. Zvolte si dopředu barvu a potom se na meeting připojte s doplňkem nebo oblečením dané barvy. Můžete jít i dál a udělat si stylizovaná kostýmová setkání – květinový doplněk, retro, karneval…

TIP – Můžete se zabavit i hádáním, co má kdo na sobě. Např. jakou barvu kalhot má kolega? Má kolegyně sukni nebo kalhoty?

2. Retro tělocvik

Co může být lepšího než krátké protažení po sezení u počítače. Zaměřte se především na oblast krku, která v této situaci tuhne nejvíce. Zároveň to můžete pojmout jako vzájemné předcvičování – jeden z vás udělá cvik a ostatní to zopakují. Pojďte si vzpomenout na hodiny tělocviku.

3. Asociace

Pokud potřebujete nastartovat hlavu, ať už na rozjezd dne nebo před kreativní částí porady, tato aktivita je pro vás ideální. Jeden z vás začne tím, že řekne jakékoliv slovo a jméno někoho dalšího z meetingu. Jmenovaný řekne asociaci na dané slovo, tj. první slovo, které ho napadne. Opět k tomu přidá jméno a dotyčný pokračuje stejným způsobem dál. Může to vypadat například takto: tráva, Lucka – květina, Roman – jaro, Lenka – Velikonoce, David… Buďte připraveni, kdykoliv může být řada na vás!

TIP – pro větší efekt si můžete stoupnout a jednotlivé asociace doprovodit tlesknutím.

4. Tlesknutí

Jestli potřebujete opět nastartovat pozornost, pojďte tleskat a počítat. Určete si pořadí, jak půjdete za sebou (třeba podle abecedy) a začněte počítat od 1 tak, že každý z vás řekne postupně jedno číslo. Ale pozor místo čísel 3-5-7 musíte místo vyslovení tlesknout. Platí to i ve chvíli, kdy se tato číslice jen vyskytne, např. 17, 31. A pokud je v čísle dvakrát (např. 33), tak se i dvakrát tleská. Hodně zdaru! 

5. Obývákové disco

Jsou písně, které vás zaručeně zvednou ze židle? Nebo vás alespoň nutí si klepat nohou do rytmu? Pojďte si je společně pustit a zatančit si, zavrtět se nebo si je jen poslechnout! Pokaždé může píseň vybrat někdo jiný z týmu a postupně se můžete vystřídat. A co je nejlepší? Kdo se stydí, může si vypnout kameru a pořádně to rozjet!

+ bonus: P-R-U-Ž-I-N-K-Y

Máte-li chuť na pohybovou výplň, u které se i zasmějete, pojďte si zahrát Pružinky. Zvolte si pořadí, ve kterém budete postupně vyjmenovávat jednotlivá písmena slova pružinky. Člověk, na kterého vyjde poslední Y, se stává pružinkou a začíná skákat a vykřikovat: „Y, Y, Y, Y…” Ostatní pokračují, dokud všichni neskáčou jako pružinky.