4 charakteristiky úspěšného a motivačního systému odměn

Systém odměňování má být efektivním motivačním nástrojem, který pomáhá zaměstnancům vydat ze sebe to nejlepší. V mnoha případech je ale systém odměn spíše zdrojem frustrace, nejasnosti, závisti a planých očekávání. Jak upravit váš stávající odměňovací systém tak, abyste členy vašeho týmu odměnami skutečně potěšili a využili tak naplno potenciál finančního odměňování pracovníků?

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Forbes.

Ovlivnitelné parametry

Indikátory, které se používají pro výpočet odměn, musí být dostatečně ovlivnitelné ze strany daného pracovníka. Jestliže je zaměstnanec například odměňován pouze na základě celkových obchodních výsledků firmy, a přitom pracuje v oddělení, které nemá na celkové výsledky přímý vliv, je to sice pochopitelné ze strany zaměstnavatele, ale zcela demotivující pro daného zaměstnance.

Transparentnost

Systém odměn musí být transparentní. Pracovníci musí předem vědět, co se od nich očekává, aby dosáhli na určité odměny, a musí si sami umět předem zhodnotit, kolik na odměnách dostanou. Vzorečky sloužící k výpočtu konečné částky odměny musí být veřejné a každý pracovník s nimi musí být dostatečně seznámen.

Motivující výše odměn

Odměny musí být skutečně motivující. Jestliže může zaměstnanec dosáhnout třeba pouze jednou za půl roku na odměnu ve výši pouhých deseti procent měsíčního platu, celý systém postrádá smysl, protože pracovníka nijak nemotivuje. Určete tedy maximální výši odměn jednotlivým pracovníkům tak, aby se jim skutečně vyplatilo věnovat čas a úsilí aktivitám, které je k této odměně dovedou.

Něco navíc

I nad rámec všech výše popsaných systémů by měl mít manažer možnost dát ještě navíc zcela nezávisle některé odměny, které jsou skutečně nenárokovou složkou mzdy a odměn. Tato částka by se měla vyplácet pouze ve skutečně výjimečných a zasloužených případech.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com