3 hodiny odpoledne? Zdřímněte si

Ilustrační snímek

Říkáte si, že jsme se asi zbláznili, vždyť je všední den a vy jste uprostřed pracovního procesu? Škoda. Alespoň Leo Widrich, zakladatel společnosti Buffer v San Franciscu a propagátor této myšlenky odpočinku si právě jde zdřímnout. On a server Fast Company, který na toto téma publikoval článek, se totiž domnívají, že dobře naplánovaný odpočinek vám dokáže správně naladit den.

Proč je to tak dobré? Widrich sám zjistil, že okolo třetí hodiny odpoledne je na dně svých sil a krátký odpočinek je jeho jediným receptem, jak znovunabýt ztracenou produktivitu. Podle nějstačí zavést tento rituál do svého denního rytmu a na kávu či další donucovací prostředky můžete brzy klidně zapomenout.

Kolik minut je tak akorát?

Spánek stejně jako bdění probíhá v určitých předdefinovaných vzorech, a proto musíme určit ten správný spací rytmus v širším kontextu našeho dne.

10 až 20 minut: vám stačí k rychlému osvěžení bez malátného probuzení se

60 minut: vás dostane do pomalé vlny spánku, která vám napomáhá zapamatovat si fakta, avšak po probuzení budete mírně malátní

90 minut: vám napomůže k plnohodnotnému spánku, který podporuje kreativitu

Nezapomeňte, že byste si váš odpolední šlofík měli naplánovat mezi 13. a 16. hodinou, jinak si rozhodíte váš spánkový rytmus.

Myšlenka je to zajímavá, že? Jediný háček je, že si vaši kolegové/nadřízený budou myslet, že v práci spíte a vy skutečně spíte. Možná ve společnosti s rigidní strukturou svého nadřízeného ani kolegy nepřesvědčíte o benefitech odpoledního spánku, avšak stále je to o produktivitě práce. Přesvědčte je, že krátké zdřímnutí je v závěru mnohem produktivnější než hodinové zírání do monitoru počítače.

-bn-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company