25 nejlepších firem pro lídry

Technologická společnost IBM vysílá vůdcovské jednotky rychlého nasazení, aby koučovaly lokální zaměstnance po celém světě. Potravinářský koncern General Mills zajišťuje 90 % povýšení do manažerských rolí z interních zdrojů. Výrobce pracích a čistících prostředků Procter & Gamble nikdy neměl výkonného ředitele, který by nezačínal jako řadový zaměstnanec na vstupní úrovni. Právě proto se tyto společnosti umístily na prvních třech příčkách žebříčku 25 nejlepších globálních firem pro lídry - Global Top Companies for Leaders 2011.

Žebříček pravidelně sestavuje americký časopis Fortune ve spolupráci s poradenskými společnostmi Aon Hewitt a RBL Group. Vychází z hodnocení panelu nezávislých odborníků, kteří hodnotí sílu vůdcovských postupů a kultury firem, příklady rozvoje leadershipu z globálního pohledu, propojení strategie rozvoje leadershipu s obchodní strategií firem nebo pověst firem.

Další firmy v celosvětové pětadvacítce nejlepších jsou: Aditya Birla, Colgate-Palmolive, Hindustan Unilever, ICICI Bank, McDonald’s, Whirlpool, PepsiCo, General Electric, BBVA, Natura, Deere, 3M, Eli Lilly, McKinsey, L’Oréal, Unilever, Siemens, Intel, China Vanke, Wipro, Bharti Airtel a Novartis.

Všechny tyto společnosti mají jasné obchodní scénáře pro investice do leadershipu. Všechny také měří své procesy rozvoje leadershipu a vyhodnocují své programy řízení nástupnictví. Leadership považují za strategickou prioritu.

Top sedmičku v Evropě tvoří: Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), L'Oréal, Unilever, ArcelorMittal, Siemens, Raiffeisen Bank International a Novartis.

-kk-

Zdroj: Fortune.com - server prestižního amerického časopisu Fortune
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fortune.com