Konec soukromí?

Soukromí není vůbec lehké ochránit, a to zhruba pro polovinu dnešní světové populace. Zajímavý je příklad, kolik dat by bylo třeba k identifikaci člověka mezi současnými 6,7 miliardami lidí na zemi a to bez přímých osobních informací, jakými je jméno, číslo pasu nebo řidičského průkazu, otisků prstů atp.

Prostou kombinací pohlaví a poštovního směrovacího čísla je možné v průměru eliminovat počet na 35 000 lidí. Datum narození pak sníží toto číslo na asi 95 osob. To jsou pouhé tři údaje, z nichž ani jeden nelze považovat za jedinečný.

Všichni lidé během svého života zanechávají stopu dat. Díky technologii je stále snadnější a levnější taková data uchovat a analyzovat. Klíčovou otázkou je, kdo vlastní informace vedoucí k potenciální identifikaci. Kdo zajišťuje jejich přesnost a kdo je smí využívat? Většina odpovědí na tyto otázky závisí na tom, kde žijete a jaká je v této oblasti legislativa.

Vše se bude ještě stupňovat a v budoucnu bude možné zkonstruovat téměř kompletní záznam života člověka, který bude velmi těžké skrýt. Pro manažery informačních technologií to znamená získávat aktuální informace a definovat v tomto směru pravidla i za cenu modifikace procesů a praktik včetně školení.

-av-
Zdroj: CIO Insight - web pro vedoucí pracovníky - aktuální články, případové studie.
Zobrazit přehled článků ze zdroje CIO Insight