Jak lidé vnímají webové stránky?

Jakob Nielsen, přední odborník na uživatelská rozhraní v současné době jezdí po seminářích, kde přednáší o výsledcích nedávno provedené studie, zaměřené na sledování toho, jak internetoví uživatelé zrakově vnímají webové stránky.

Během studie se pomocí speciálních přístrojů „stopoval“ zrak uživatelů během prohlížení internetových stránek. Výsledkem bylo zjištění, na které části webu se člověk nejvíce zaměřuje a které naopak zcela či částečně opomíjí, jak reaguje na rozdílné typy písma, obrázky, reklamní bannery, nebo kam se jeho pohled intuitivně přesune, jestliže chce něco vyhledat.
Jedním z důležitých zjištění studie je fakt, že lidské oči „přelétávají“ po stránkách velmi rychle, takže každý její element má jen velmi málo času na to, aby zaujal. Lidé nepročítají stránku řádek od řádku, většinou jen věnují zlomek sekundy titulku nebo prvnímu řádku odstavce a jdou dál, dokud je něco nezaujme. Prakticky to znamená, že nejvíce pozornosti se dostane levé a horní části stránky, na úkor pravé a spodní části. Záznam pohybu zraku po monitoru, který přístroje poskytly, tak připomíná písmeno F.
Obrázky, fotografie a pohybující se objekty přitahují pozornost. Pokud uživatele zaujme i obsah takového obrázku, pak se textu k němu přidruženému dostane větší pozornosti. Důležitá je také kvalita zobrazení. Obyčejné, neurčité a malé obrázky jsou mnohem méně přitažlivé, než velké a kvalitní snímky.
Zajímavým zjištěním také je, že „normální“ lidé na fotkách přitahují mnohem více pozornosti, než dokonalé modelky a modelové.
Animace, pokud není pro uživatele nějak zajímavá nebo je příliš komplikovaná, působí spíše rušivě.

Uživatelé internetu jsou čím dál důvtipnější a je těžší zaujmout je reklamou. Bannery a další formy reklamy si v testech vedly velmi špatně. Na reklamách nebylo zaznamenáno téměř žádné ustálení pohledu - zrak testovaných osob občas jen letmo spočinul na animovaných bannerech, protože byl zaujat pohybem - nesetrval tam však ani tak dlouho, aby uživatel mohl pochytit obsah reklamy.

Při tvorbě internetových stránek je tedy důležité porozumět „F principu“, tvořit poutavé a stručné titulky, podporované kvalitními obrázky. Animace, pokud už musí být, by měla být jednoduchá a nerušivá.

-ds-

Zdroj: ClickZ - americký portál zaměřený na digitální marketing
Zobrazit přehled článků ze zdroje ClickZ