Instant messaging ve firmě - Babo, raď

Představuje Instant messaging (IM) ve firmě výhodu, nebo nebezpečí? Zastíní jeho výhody vynaložené náklady? Na tyto a podobné otázky odpovídaly Kara Gattine a Margaret Rouse, redaktorky amerických serverů zaměřených na informační technologie. Zatímco Kara Gattine tvrdí, že IM zlepšuje produktivitu a usnadňuje firemní komunikaci, Margaret Rouse v něm vidí spíše nebezpečný prostředek otevírající firemní síť možnému útoku.

Margaret Rouse si myslí, že nic není urgentní natolik, aby zaměstnanci nestačilo použít elektronickou poštu nebo zvednout telefon. Posílání okamžitých zpráv přirovnává k hraní na harmoniku. Zábava je to pouze v případě toho, kdo tuto činnost vykonává. Ten, kdo je zprávou ve své práci přerušen, se příliš nebaví. Naopak odkládá její vyřízení na příhodnější dobu, takže by mu opět lépe vyhovoval e-mail nebo telefon. Instatnt messaging může podle ní způsobit také nedorozumění, jsme-li například nuceni komunikovat tímto způsobem s více lidmi najednou a spleteme si při odesílání odpovědi okna. Může být také nákladnější než telefonické hovory a nebezpečný z hlediska ochrany firemní počítačové sítě před útokem. Většinou neobsahuje žádné filtry, takže se jím také šíří spam lépe něž e-mailem.

Kara Gattine si Instant messaging nedokáže vynachválit. Díky němu může rychleji a aktuálněji komunikovat se svým nadřízeným. Každé ráno se tímto způsobem se svým šéfem pozdraví a připraví denní práci. Oceňuje zejména, že si mohou klást otázky, které je napadnou okamžitě a okamžitě také získat odpověď bez toho, aby byli zavaleni elektronickou poštou nebo museli utrácet za telefon. Důležitou součástí IM je také informace o přítomnosti uživatelů. Pokud uživatel není přítomen, jednoduše to prostřednictvím nastavení své aplikace dá vědět ostatním a nemusí již vyřizovat telefonáty, na které v danou chvíli stejně nemá prostor. IM podporuje také týmovou komunikaci. Členové týmu mohou komunikovat v reálném čase, aniž by se vystavovali slovním potyčkám. Existují také moderní bezpečnostní patření, díky nimž jsou aplikace IM bezpečnější než kdy jindy. Zaměstnanci jsou s touto technologií produktivnější a po chvíli užívání již nechápou, jak mohli dříve fungovat bez ní.

-kk-
Zdroj: SearchCIO.com - Novinky, trendy a odborné rady pro IT manažery a pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje SearchCIO.com