Co znamená digitální transformace (2/2): Změny týkající se moci

V předchozím článku jsme viděli, jak v minulosti byla normou shora dolů řízená hierarchie organizací. Vždy zde musel být někdo, kdo velel (náčelník kmene, král, nebo dnes generální ředitel). Moderní demokracie jsou stále postavené na hierarchii, ačkoli jsou do jejich čela lidé voleni. S technologickým pokrokem však přišly změny.

Ilustrační snímek

Díky technologickým inovacím se dnes mohou sítě jednotlivců na stejné úrovni konečně stát fungující formou sociální organizace. To dříve nebylo možné. Digitální technologie však lidem poskytly prostředky na sebeorganizaci.

A nyní jsou to právě samoorganizovaní dobrovolníci, kteří například pracují bez šéfů a bez mzdy tak výkonně, že funguje něco jako je Wikipedie. Ta dokonce porazila i přes 200 let starého a tedy dobře zavedeného lídra trhu. Jak může být struktura bez šéfa tak úspěšná?

Transformace moci

V tržním prostředí funguje síť obvykle mnohem svižněji a chytřeji než hierarchické struktury. Síťové struktury kolektivní inteligence snižují negativní dopady, které v hierarchii způsobují předsudky a nedokonalosti jedinců. Tyto zdržení a omyly jsou s hierarchicky vystavěnými strukturami neodmyslitelně spjaty a zbavit se jich nejde.

Symbióza lidí se stroji nakonec povede k superinteligentnímu systému umělé inteligence. To znamená prudký skok v tom, jak ve společnosti dochází k rozhodnutím. Konečným produktem umělé inteligence není armáda robotů, ale holisticky integrované učení lidí a strojů, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Nové kontrolní mechanismy

Umělá inteligence propojená v síti odstraňuje omezení, které má naše mozková kapacita. Taková síť dokáže v mžiku poslat úplnou znalost daného systému libovolnému jednotlivému článku (např. autonomnímu vozidlu). Tyto jednotlivé články mají stále svobodu přijmout vlastní rozhodnutí, ale jsou nesrovnatelně lépe informováni o podmínkách a případných následcích.

V takovém systému nebude moci získat kontrolu žádný jednotlivec. Podvody a hackeři ubudou nebo dokonce vymizí, protože jakákoli akce nebo transakce bude nejprve ověřena kolektivní inteligencí využívající blockchainové protokoly a pak teprve bude provedena.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Co znamená digitální transformace (1/2): Kolektivní inteligence

Aktuální

Co znamená digitální transformace (2/2): Změny týkající se moci