Co znamená digitální transformace (1/2): Kolektivní inteligence

Digitální transformace není jen technologickou revolucí. Je to mnohem víc. Jde totiž o socioekonomickou revoluci. Před tímto zlomovým obdobím spočívala naše civilizace na centralizovaných hierarchiích, které využívaly pouze inteligenci jednotlivců. V nové éře budou naše sociální struktury založeny na propracovaných navzájem propojených sítích. Ty budou umět velmi efektivně využít lidskou i umělou kolektivní inteligenci.

Ilustrační snímek

Podle článku na webu management-issues.com se v příštích 10 letech dočkáme 2 událostí, které budou mít dalekosáhlé důsledky:

  • Všichni lidé a všechny věci budou propojeny prostřednictvím jednotné digitální sítě.
  • Lidská kolektivní inteligence bude rozšířena a posílena sofistikovanými systémy založenými na umělé inteligenci.

Základní posun v architektuře společnosti

Výsledná symbióza lidí se stroji nám poskytne přístup k mimořádně rychlé a výkonné kolektivní inteligenci nezměrné kapacity. My lidé dobře rozumíme hierarchickým strukturám, bohužel však většina z nás nechápe dynamiku sítí. Proto velikost nadcházejících změn podceňujeme – a podceňujeme také jejich exponenciální průběh.

Sítě nám přinesou kolektivní inteligenci

Hierarchie a sítě nejsou vzájemně nezaměnitelné struktury. Sítě totiž hierarchické struktury překonávají jak z hlediska výsledné inteligence, tak operační rychlosti. Jak to? Umožňují nám prostě využít kolektivní inteligenci mnoha jedinců. Naproti tomu hierarchie se vždy spoléhaly jen na inteligentní jednotlivce, na určitou elitu. Sítě dramaticky zrychlí naši cestu k poznání. Kolektivní inteligence promění náš svět a její nástup bude ten nejdůležitější důsledek digitální transformace.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Co znamená digitální transformace (1/2): Kolektivní inteligence

Aktuální

Co znamená digitální transformace (2/2): Změny týkající se moci