Víte, jak ochránit telefon před hackery?

Mobilní telefony nejsou imunní proti softwarovým virům ani útokům hackerů, kteří se dnes právě na mobilní zařízení zaměřují více než kdy jindy. I když však množství bezpečnostních rizik spojených s používání chytrých telefonů stále roste, většina lidí nepodniká ani základní kroky, aby chránila svá osobní data. Výjimkou nejsou ani manažeři.

Ilustrační snímek

Při vstupu do bankovních aplikací, ale i e-mailových účtů, nebo při nastavování hesel se dnes běžně používá tzv. dvoufaktorová identifikace. Nejprve vám na mobil přijde textová zpráva s ověřovacím kódem, a teprve po zadání kódu můžete provést požadovanou operaci. Pro hackery však dnes již není problém, aby ověřovací kódy na telefonu zachytili, a dostali se tak do vašich účtů.

Další způsob, jak se hackeři mohou dostat do telefonu, je skrze mobilní aplikace. Většinou jim k tomu pomáhá malware, který je součástí bezplatných verzí některých aplikací. Do vašeho telefonu se tak mohou dostat nejen obtěžující reklamy, špehovací software, virus či trojský kůň, ale také vyděračský software, který vám data v telefonu zablokuje a požaduje peníze za obnovení přístupu. V takové chvíli je však již většinou pozdě něco dělat.

Pojďme se proto podívat na to, co můžete udělat, abyste hackerům co nejvíce ztížili cestu do vašeho telefonu. Následující doporučení publikovali na serveru Harvard Business Review odborníci ze společnosti Security Management International.

Čím méně osobních dat v telefonu, tím lépe

  1. Po zakoupení telefonu změňte všechna hesla nastavená v rámci továrního nastavení přístroje. Nepožívejte snadno odhalitelná hesla a neukládejte si do telefonu žádná hesla pro přístup ke svým online účtům.
  2. Instalujte si aktualizace operačního systému i používaných aplikací, které často obsahují bezpečnostní vylepšení.
  3. Nainstalujte si bezpečnostní software pro ochranu telefonu, ale pouze od důvěryhodného poskytovatele.
  4. Dobře si rozmyslete instalaci aplikací z neznámých zdrojů, zvláště pokud jsou zdarma. Aplikace si instalujte prostřednictvím App Store, Google Play či jiných oficiálních zdrojů.
  5. Vyvarujte se přístupu k citlivým datům, například do bankovních aplikací, když jste připojeni k internetu pomocí veřejné wi-fi sítě.
  6. Pro propojení telefonu s internetem využívejte virtuální privátní síť (VPN).
  7. Nainstalujte si bezpečnostní obrazovku, která znemožní lidem stojícím blízko vás, aby viděli co zrovna máte na obrazovce, a nastavte si zamykání obrazovky telefonu po dobu, kdy jej nepoužíváte.
  8. Zvažte aktivaci funkce, která automaticky vymaže obsah telefonu, jakmile je vícekrát po sobě špatně zadán přístupový kód.
  9. Pro ověřování své identity nebo např. změny PIN kódů používejte speciální e-mail, který běžně nepoužíváte.
  10. Když telefon nepoužíváte, vypněte Bluetooth a pokud jde o delší dobu (např. při cestování), úplně telefon vypněte.
  11. Zapněte si funkci lokalizace telefonu, která vám ukáže místo, kde se telefon momentálně nachází, když se vám ztratí nebo je odcizen.
  12. Snažte se mít v telefonu uloženo co nejméně dat. Kontakty, dokumenty, fotografie a další soukromá data si zálohujte na bezpečnějších zařízeních a z telefonu mažte.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review