Věk změny (2/2): Mobilizujte svou vůli ke změně

Musíte srovnat krok se současnými požadavky – jenom tak odstraníte propast mezi stavem dnešní technologie a vaší firmou.

Ilustrační snímek

V předchozím článku jsme viděli, co nás omezuje. S odhodláním však můžeme své zažité návyky zlomit a využít nové způsoby myšlení a jednání ke svému úspěchu.

Vytvořte proto nové, relevantní kolektivní smýšlení, které se následně stane udržitelnou konkurenční výhodou vaší firmy.

Přijměte nové způsoby myšlení

Hyperpropojený svět urychluje vývoj nové formy sociální organizace: distribuované sítě jednotlivců. V důsledku toho se objevují 3 nové způsoby myšlení: sítě, exponenciální myšlení a kolektivní inteligence.

  • Sítě jsou obvykle chytřejší a rychlejší než hierarchie. Cesta k poznání je v nich mnohem rychlejší, jelikož využívají inteligenci každého v celé síti, nikoli jen několik špičkových elitních osob na vrcholku hierarchické struktury.
  • Exponenciální myšlení je založeno na skutečnosti, že změna není přírůstková. Strategické plánování dnes už nelze provést pouhou extrapolací historických trendů do budoucna, tvrdí článek na webu management-issues.com.
    Například IBM poučila a nyní posunuje své zaměření od služeb k umělé inteligenci a blockchainu. Ví, že budoucnost bude velmi odlišná od toho, co známe dnes.
  • Kolektivní inteligence je koncept, který se na první pohled může odporovat naší intuici. Koneckonců, inteligence je přece individuální jev, že? Dav je však mnohem chytřejší než kterýkoli jednotlivý člověk. Vaše firma by tedy mohla začít využívat dosud nevyužitý zdroj kolektivní inteligence vašich zaměstnanců a zákazníků. Musíte jen umět navrhnout a zavést procesy, které vaší firmě umožní této vyšší formy inteligence začít využívat.

    -jk-
Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Věk změny (1/2): Zbavte se zastaralého smýšlení a návyků

Aktuální

Věk změny (2/2): Mobilizujte svou vůli ke změně