Speciální formát dat v MS Excel

Určitě jste si už několikrát prohlíželi dialogové okno Buňky (nabídka Formát) a jeho kartu Číslo. Víte tedy, že se zde nachází různé typy (druhy) formátů, například Účetnický, Měna, Datum, Zlomky

Ilustrační snímek

Podívali jste se již někdy na druh formátu Speciální?

Jestliže ano, tak jste mohli vidět, že si v něm můžete zvolit tvar pro zápis poštovních směrovacích čísel nebo čísel telefonních. Prakticky se dá říci jednoduché a snadno použitelné. Prostě vyberete, potvrdíte a již začnete používat.

Ale nyní se může objevit jiný úkol. Zkusili jste již někdy zapisovat aktuální stav tachometru nebo vodoměru či jiného měřidla do buněk MS Excelu? Uměli jste zobrazit nuly i na počátku daného čísla, tedy na neplatných pozicích?

Často se jedná v takových případech o nutnost je zobrazovat, aby byla celková tabulka přehlednější.

Představte si nyní, že použitím právě speciálního formátu něco takového bez problémů dosáhnete. Podívejte se na následující tabulku, kde je zapsán stav tachometru.

Speciální formát dat v MS Excel Speciální formát dat v MS Excel

Jestliže chcete, aby se zde zobrazovala i počáteční nula, pak si buňky, kde chcete stavy tachometru psát, označte a v nabídce Formát klepněte na příkaz Buňky.

V zobrazeném dialogovém okně hned přejděte na kartu Číslo a mezi jednotlivými druhy číselných formátů klepněte na položku Speciální a v zobrazených typech si zvolte PSČ (bez mezery).

Nyní klepněte na druh formátu Vlastní a podle následujícího obrázku do políčka Typ dopište nulu a mezeru.

Speciální formát dat v MS Excel

Potom vše potvrďte. Zjistíte, že údaje z tachometru se budou v buňkách MS Excelu zobrazovat stejně jako na následujícím obrázku.

Speciální formát dat v MS Excel

Prakticky jste sice použili druh formátu Speciální i na jiný účel, než byl původně definován.

To znamená, že při práci s MS Excelem je důležité nebát se experimentovat. Usnadní vám to mnoho věcí, které na první pohled v MS Excelu nejdou udělat.