Pronajmout si lze nejen dělnické profese, ale i manažery

Agenturní zaměstnanci se v Česku stávají stále oblíbenějšími. Postihla firmu chřipková epidemie, nestíháte splnit zakázku nebo se blíží sezónní práce? Jednoduše potřebujete další zaměstnance? V těchto případech řada podniků využívá služeb právě pracovních agentur, které pracovníky pronajímají. Současně vyřeší všechny náklady spojené s pracovním poměrem.

Zákon omezuje půjčení zaměstnance na jeden rok, na neomezeně dlouhou dobu lze smlouvu uzavřít se souhlasem pracovníka. Jinak se postupuje i v případě, že se jedná o náhradu za mateřskou dovolenou nebo dlouhodobě nemocného.

Zaměstnance si nejčastěji půjčují hypermarkety, stavební společnosti nebo výrobní závody. Agenturní zaměstnávání se však neomezuje pouze na dělnické profese. Oblíbené je též při obsazování pozic nižšího středního a středního managementu. Výhodou je především rychlé obsazení volné pozice, pracovník je lépe prověřen než za tříměsíční zkušební dobu.

Největší nevýhody vidí oslovení manažeři v nedostatečné motivaci zaměstnanců, kteří vědí, že nevstupují do trvalého pracovního poměru, a vyšších nákladech, které jsou se zaměstnáváním agenturních pracovníků spojené. Půjčování zaměstnanců vyvolává též konflikty s odbory. Podle slov předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly se z agenturních zaměstnanců často stávají nevolníci bez pracovních práv, kteří dumpingovými cenami práce ohrožují i řádné pracovníky.

Cena za půjčení zaměstnance se zpravidla vypočítává z hodinového tarifu. U dělnických profesí se hodinová sazba pohybuje od 50 do 150 korun, fakturantka, účetní či recepční vyjde na 150 až 200 korun za hodinu. Za hodinu práce středních manažerů a odborníků zaplatíte minimálně 200 korun.

-hp-

Zdroj: Profit - měsíčník pro obchod a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Profit