Pár tipů, jak snížit cestovní výdaje (I. díl)

Ilustrační snímek

Firemní rozpočty nejsou bez limitu, jak se často řada zaměstnanců domnívá při svých obchodních cestách mimo sídlo společnosti a nemá ani cenu jim to vysvětlovat. Spíše uspějete s vysvětlením, že z tohoto limitního rozpočtu pocházejí kromě cestovních nákladů také jejich odměny. Server Expert Business Advice připravil pár tipů, které vám pomohou nejen v krizových časech snížit vedlejší výdaje.

Výdaje za dopravu

1. Přijet automobilem na místo obchodní schůzky je možná dobrý reprezentativní krok, avšak není efektivní a ani šetrný k vašim rozpočtům, jestliže má zaměstnanec možnost jet vlastním automobilem. Výdaje za benzín, které si pak účtuje od společnosti, pak mnohdy překračují skutečné náklady na dopravu a vy ztratíte přehled. Jestliže se ani nejedná o schůzku s klientem a doprava do místa je stejně tak uskutečnitelná vlakem nebo autobusem, pak není důvod, proč nezvolit tuto variantu. V dnešní době řada dopravců poskytuje poměrně kvalitní servis pro zpříjemnění cesty pasažérům a vy si budete jisti, že skutečně platíte reálné výdaje.

2. Pokud přeci jen zvolíte dopravu automobilem, ať už z důvodu, že je cílová destinace hůře dostupná jinými prostředky, nemáte vlastní vozidlo anebo potřebujete působit co nejvíce reprezentativně, zvažte půjčení automobilu. V takovém případě pátrejte po možnosti zaregistrovat se u některé půjčovny do business programu pro pravidelný pronájem. Zjistěte, zda nabízí také možnost volných nájemních dnů nebo poskytuje další slevy a bonusy.

Hledejte spíše menší společnosti a vyhýbejte se doplňkovým službám k samotné ceně půjčovného. Věnujte také pozornost všem omezením uvedeným ve smlouvě  drobným písmem (zejména týkajících se počtu najetých kilometrů).

3. Ušetřit za leteckou dopravu můžete také poměrně snadno. Budete-li parkovat své vozidlo u letiště, ujistěte se, že parkujete v zóně dlouhodobého stání, abyste se vyhnuli nesmyslně vysokým taxám. Let si zabookujte ideálně měsíc a více předem a to na dny úterý – čtvrtek, kdy jsou lety cenově výhodnější. Odbavit se můžete také po internetu. Předem se ale ujistěte, zda cena zahrnuje odbavované zavazadlo. Pokud ale letíte na kratší cestu, bude vám možná stačit pouze kabinové zavazadlo, které bývá bez příplatku.

Létejte spíše na alternativní letiště mimo město, kam létá zejména řada nízkonákladových aerolinek. Dopravu do centra může stejně jako taxi služba nebo pronajatý automobil zajistit i pravidelná kyvadlová doprava.

Pokud nemáte přehled v jednotlivých leteckých společnostech, vyzkoušejte některý agregovaný letecký server, který vám nalezne nejlepší nabídky pro váš termín. Vyzkoušet můžete například servery Letuska.cz, Pelikan.cz, Letenky.cz nebo Studentagency.cz.

Jestliže podnikáte letecké cesty pravidelně, zaregistrujte se do zákaznického programu a sbírejte nalétané kilometry. Některé aerolinky dokonce povolují sbírat firemní i individuální kilometry zaměstnanců dohromady. Získáte tak navíc řadu benefitů včetně možných slev na hotelové ubytování a další výhody.

V dnešním díle jsme se zaměřili striktně na přepravu do místa určení při co možná nejnižších nákladech. Následující díl vám poradí, jak na ostatní náklady, které jsou s firemním cestováním spojené.

-bn-

Zdroj: Expert Business Advice - americký informační server pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expert Business Advice

Články v sérii

Aktuální

Pár tipů, jak snížit cestovní výdaje (I. díl)

Aktuální

Pár tipů, jak snížit cestovní výdaje (II. díl)