Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (1/2)

Jak spravujete své finance? Máte finančního poradce nebo to děláte sami? Průzkum společností CNBC a Acorns z března 2019 ukázal, že pouze 17 % Evropanů využívá svého finančního poradce. Oproti studiím, které uvádějí nízkou finanční gramotnost, je toto procento nízké. Obecná reputace finančního poradenství však není dlouhodobě dobrá, a tak vzniká dilema, jaká strategie je vlastně lepší?

Ilustrační snímek

Pokud si pokládáte otázku, zda se o finance starat sami, anebo si raději najmout odborníka, nabízíme pár doporučení, díky kterým si lépe uděláte obrázek o profesi finančních poradců, jak si vybrat vhodného a také kdy je ten pravý čas na změnu specialisty. 

Proč oslovit finančního poradce?

Dobrý finanční poradce vám pomůže definovat vaše finanční cíle v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Například dokáže s vámi konkretizovat, kolik peněz byste potřebovali pro odchod do důchodu, abyste si mohli udržet váš životní styl.

Pomůže vám také vytvořit strategii k dosažení vašich cílů. Například, pokud šetříte na zálohu na váš první dům, nabídne vám plán, kde peníze zhodnotit tak, abyste měli šanci částku získat. Stejně tak navrhne vhodné spořicí a investiční nástroje s ohledem na váš rizikový profil i potřeby. Například vám může pomoci nastavit optimální konzervativní investiční přístup, který se místo rychlého růstu (s vyšší mírou rizika) zaměřuje na konzistentní výnosy v delším horizontu apod.

Finanční problémy mohou způsobit stres a nemusí jít nutně o velkou finanční zátěž. Z řady studií vyplývá, že lidé mají spíše obavu z nedostatku kontroly nad svými financemi, neví, kolik vydělají, ušetří a ani kolik utrácí. Se schopným odborníkem se můžete takové stresu zbavit.

Signály, kdy oslovit jiného finančního specialistu

Klíčem ke spokojené spolupráci je absolutní důvěra a také transparentnost. Je nutné se poradci otevřít v otázce svých představ, cílů i aktuální finanční situace, aby byl schopen co nejpřesněji namodelovat vhodné scénáře. Je zároveň důležité pravidelně hodnotit výkonnost vašich investic a zajistit, aby váš poradce dodržoval sliby, které zpočátku učinil. A pokud se tak neděje, je potřeba se rozloučit. Zde je pár signálů, díky kterým poznáte, že byste měli spolupráci ukončit.

  • Nejste na cestě ke splnění vašich finančních cílů. Výnosnost investic zpravidla kolísá a poradce nemůže ovlivnit dopředu, zda bude skutečně jejich výkon takový, jaká je jeho predikce. Jako odpovědný investor musíte pravidelně sledovat své finanční cíle a návratnost a poradce by měl být schopen s vámi aktuální situaci rozebrat a upravit podle cílů.
  • Poradce doporučuje investice, které nejsou vhodné pro vaše portfolio. Každý investiční produkt nebo finanční nástroj má rizikový profil a produkt musí odpovídat vaší toleranci rizika. Úkolem vašeho finančního poradce je doporučit produkty, které splňují tato kritéria.
  • Poradce nereflektuje životní změny. Většina investorů má tendenci zůstat loajální ke svým dlouhodobým finančním poradcům. Pokud však odcházíte do důchodu nebo ve vašem životě nastane jiná finanční změna, měl by být váš finanční poradce schopen upravit finanční strategii podle potřeb. Nejlepším způsobem je požádat svého poradce o doporučení nebo návrhy a zkontrolovat je s odborníkem třetí strany.
  • Neobdržíte měsíční ani čtvrtletní zprávy. Většina finančních poradců poskytuje svým klientům měsíční, čtvrtletní a výroční zprávy. Přehledy by měly být podrobné, pomohou vám identifikovat realizované zisky nebo ztráty, porozumět tomu, jak se vaše portfolio daří. Navíc máte úplná práva na přístup k vašemu online investičnímu portfoliu.
  • Poradce mění portfolio bez předchozího informování. Mezi finančními poradci je běžnou praxí vyvážit portfolio tak, aby bylo dosaženo maximálního růstu nebo minimalizace dopadu volatility trhu, pokud jste jim předem dali souhlas. Pokud jste to však neudělali a váš poradce přesto změnil své portfolio, je čas najít nového odborníka.

V navazujícím pokračování článku vám nabídneme několik doporučení, jak si najít vhodného finančního poradce, pokud vám stávající nevyhovuje.

 

-bb-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com

Články v sérii

Aktuální

Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (1/2)

Aktuální

Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (2/2)