Take care when choosing a financial adviser (1/2)

Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (1/2)

How do you manage your finances? Do you have a financial adviser or do you do it yourself? A March 2019 survey by CNBC and Acorns indicates that only 17% of Europeans hire an adviser. In the light of other studies showing low financial literacy, this percentage is low. On the other hand, financial advice has had a generally poor reputation for some time, so there is a dilemma as to which strategy is actually better.

If you are wondering whether to do your own finances or instead hire an expert, we offer some recommendations to provide a clearer picture of professional financial advisers, how to choose the right one and when it is high time to change specialists.

Why contact a financial adviser?

A good financial adviser will help you define financial goals in the short and long term. For example, they can specify how much money you will need for retirement in order to maintain your lifestyle.

An adviser can also help with a strategy to achieve your goals. If, say, you are saving for a deposit on your first house, they will suggest a way of using your money so as to achieve the desired amount. They will also recommend possible savings and means of investment with regard to your risk profile and needs. They can help set up an optimal investment approach, which instead of rapid growth (with a higher degree of risk) focuses on satisfactory returns in the longer term, etc.

Financial problems can cause stress even if the burden is not massive. A number of studies suggest that people are more afraid of a lack of control over their finances, not knowing how much they are earning, saving or spending. A qualified expert can relieve you of such stress.

Signs of when to contact another financial specialist

The key to smooth cooperation is absolute trust and transparency. You need to be frank about your vision and current financial situation so the adviser can model advantageous scenarios as accurately as possible. It is also important to evaluate the performance of your investment and check your adviser is living up to their initial promises. If that doesn't happen, you have to part company. Here are a few signals to help you recognise when it is time to quit.

  • You are not on course to meet your financial goals. The return on investment usually fluctuates and an adviser cannot influence in advance whether the performance will be as good as predicted. A responsible investor should follow their financial goals and return; an adviser should be able to discuss the situation with you and modify it according to the goals.
  • Advising advantageous investments that are inappropriate for your portfolio. Every investment product or financial instrument has a risk profile and the product must correspond to your risk tolerance. The task of a financial adviser is to recommend products that meet these criteria.
  • Not reflecting life changes. Most investors tend to remain loyal to their long-term financial adviser. If, however, you are retiring or your financial situation has changed, a financial adviser should be able to modify your strategy accordingly. The best approach is to ask your adviser for recommendations or suggestions and then consult these with a third-party expert.
  • Not providing monthly or quarterly reports. Most financial advisers offer clients monthly, quarterly and annual reports. Reports should be detailed, helping you to identify gains or losses and understand how your portfolio is doing. You have the full right to access your online investment portfolio.
  • Changing the portfolio without prior notice. It is common practice among financial advisers to balance a portfolio in order to maximise growth or minimise the impact of market volatility, providing you have given them your prior consent. But if you haven't given any such consent and your adviser changed the portfolio anyway, it's time to find a new specialist.

The continuation of the article will offer some recommendations on how to find a financial adviser if your current one does not suit you.

 

-bb-

    Nešlápněte vedle s výběrem svého finančního poradce (1/2)

    Jak spravujete své finance? Máte finančního poradce nebo to děláte sami? Průzkum společností CNBC a Acorns z března 2019 ukázal, že pouze 17 % Evropanů využívá svého finančního poradce. Oproti studiím, které uvádějí nízkou finanční gramotnost, je toto procento nízké. Obecná reputace finančního poradenství však není dlouhodobě dobrá, a tak vzniká dilema, jaká strategie je vlastně lepší?

    Pokud si pokládáte otázku, zda se o finance starat sami, anebo si raději najmout odborníka, nabízíme pár doporučení, díky kterým si lépe uděláte obrázek o profesi finančních poradců, jak si vybrat vhodného a také kdy je ten pravý čas na změnu specialisty. 

    Proč oslovit finančního poradce?

    Dobrý finanční poradce vám pomůže definovat vaše finanční cíle v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Například dokáže s vámi konkretizovat, kolik peněz byste potřebovali pro odchod do důchodu, abyste si mohli udržet váš životní styl.

    Pomůže vám také vytvořit strategii k dosažení vašich cílů. Například, pokud šetříte na zálohu na váš první dům, nabídne vám plán, kde peníze zhodnotit tak, abyste měli šanci částku získat. Stejně tak navrhne vhodné spořicí a investiční nástroje s ohledem na váš rizikový profil i potřeby. Například vám může pomoci nastavit optimální konzervativní investiční přístup, který se místo rychlého růstu (s vyšší mírou rizika) zaměřuje na konzistentní výnosy v delším horizontu apod.

    Finanční problémy mohou způsobit stres a nemusí jít nutně o velkou finanční zátěž. Z řady studií vyplývá, že lidé mají spíše obavu z nedostatku kontroly nad svými financemi, neví, kolik vydělají, ušetří a ani kolik utrácí. Se schopným odborníkem se můžete takové stresu zbavit.

    Signály, kdy oslovit jiného finančního specialistu

    Klíčem ke spokojené spolupráci je absolutní důvěra a také transparentnost. Je nutné se poradci otevřít v otázce svých představ, cílů i aktuální finanční situace, aby byl schopen co nejpřesněji namodelovat vhodné scénáře. Je zároveň důležité pravidelně hodnotit výkonnost vašich investic a zajistit, aby váš poradce dodržoval sliby, které zpočátku učinil. A pokud se tak neděje, je potřeba se rozloučit. Zde je pár signálů, díky kterým poznáte, že byste měli spolupráci ukončit.

    • Nejste na cestě ke splnění vašich finančních cílů. Výnosnost investic zpravidla kolísá a poradce nemůže ovlivnit dopředu, zda bude skutečně jejich výkon takový, jaká je jeho predikce. Jako odpovědný investor musíte pravidelně sledovat své finanční cíle a návratnost a poradce by měl být schopen s vámi aktuální situaci rozebrat a upravit podle cílů.
    • Poradce doporučuje investice, které nejsou vhodné pro vaše portfolio. Každý investiční produkt nebo finanční nástroj má rizikový profil a produkt musí odpovídat vaší toleranci rizika. Úkolem vašeho finančního poradce je doporučit produkty, které splňují tato kritéria.
    • Poradce nereflektuje životní změny. Většina investorů má tendenci zůstat loajální ke svým dlouhodobým finančním poradcům. Pokud však odcházíte do důchodu nebo ve vašem životě nastane jiná finanční změna, měl by být váš finanční poradce schopen upravit finanční strategii podle potřeb. Nejlepším způsobem je požádat svého poradce o doporučení nebo návrhy a zkontrolovat je s odborníkem třetí strany.
    • Neobdržíte měsíční ani čtvrtletní zprávy. Většina finančních poradců poskytuje svým klientům měsíční, čtvrtletní a výroční zprávy. Přehledy by měly být podrobné, pomohou vám identifikovat realizované zisky nebo ztráty, porozumět tomu, jak se vaše portfolio daří. Navíc máte úplná práva na přístup k vašemu online investičnímu portfoliu.
    • Poradce mění portfolio bez předchozího informování. Mezi finančními poradci je běžnou praxí vyvážit portfolio tak, aby bylo dosaženo maximálního růstu nebo minimalizace dopadu volatility trhu, pokud jste jim předem dali souhlas. Pokud jste to však neudělali a váš poradce přesto změnil své portfolio, je čas najít nového odborníka.

    V navazujícím pokračování článku vám nabídneme několik doporučení, jak si najít vhodného finančního poradce, pokud vám stávající nevyhovuje.

     

    -bb-

    Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com