Neotravujte své kontakty na LinkedInu

Ilustrační snímek

Profesní sociální síť LinkedIn nedávno oznámila, že umožní vlastní publikační činnost všem svým uživatelům. Zároveň zavedla dlouho očekávanou funkcionalitu blokování uživatelů, díky níž můžeme zablokovat šiřitele obsahu, který nás obtěžuje. Otázka tedy zní: Chováte se na LinkedInu tak, aby se z vás mohl stát uznávaný odborník na určitou oblast a pomohlo to vašim kariérním či podnikatelským cílům, nebo se většina vašich kontaktů již nemůže dočkat chvíle, kdy vás zablokuje?

Dnes jsme pro vás připravili inspiraci z článku publikovaného na serveru Inc.com s výmluvným názvem 9 Ways to Be Less Annoying on LinkedIn (9 způsobů, jak být na LinkedInu méně otravný). Článek vychází z rozhovoru podnikatele a publicisty Billa Murphyho s Davidem Gowelem, autorem knihy The Power in a Link: Open Doors, Close Deals, and Change the Way You Do Business Using LinkedIn. Jak tedy lézt ostatním uživatelům co nejméně na nervy?

1. Chovejte se jako člověk

Nežádejte neznámé lidi o propojení s vámi tak, že jim pošlete automatickou hlášku: „Rád(a) bych s vámi navázal(a) spojení na LinkedIn.“ Bylo by to totéž, jako kdybyste oslovili cizího člověka na ulici, představili se mu a pak už se mu nikdy neozvali.

2. Naučte se, že LinkedIn není Facebook

Uživatelé LinkedInu nejsou zvědaví, co jste dnes měli k obědu nebo v jaké kuriózní situaci se vyfotografujete. Většinu času byste měli jen sledovat, o čem se mluví ve vaší síti. Publikujte pouze obsah relevantní k vaší profesi.

3. Nesnažte se mít co nejvíce spojení

Nejde o to, s kolika lidmi se propojíte, ale o to, jak kvalitní vztahy dokážete udržovat. Nemá smysl spojovat se s někým, s kým si vzájemně nemáte co dát. Po pár týdnech už si nebudete pamatovat, kdo je kdo a ostatní nebudou vědět, kdo jste vy. Vaše případné zprávy je budou pouze obtěžovat.

4. Budujte skutečné vztahy

LinkedIn je vynikající nástroj nejen pro získávání nových kontaktů, ale především pro obnovení vztahů s lidmi, s nimiž jste již delší dobu nebyli v kontaktu. Pomůže vám posílit skutečné lidské vztahy z reálného života.

5. Zapojte telefon

Nespoléhejte jen na textové zprávy. Pokud s někým navážete kontakt a postupně najdete společná témata, spojte se s ním telefonicky a popovídejte si osobně.

6. Projevujte skutečný zájem

Nespojujte se s lidmi elektronicky nebo telefonicky jen za účelem něco jim prodat nebo od nich získat určité informace. Skutečné vztahy vyžadují skutečný zájem o jejich život a problémy.

7. Budování vztahů vyžaduje čas

Představte si, že se vám ozve někdo neznámý a začne po vás požadovat, abyste mu jen tak předali kontakty, které jste si pečlivě budovali po celý svůj profesní život. Přesně tak to působí, když se s někým spojíte jen proto, abyste jej zahltili svými požadavky.

8. Pomáhejte svým kontaktům

Hledejte způsoby, jak udělat něco pro lidi ve své síti, aniž byste z toho takříkajíc něco měli. Doporučujte osvědčené kontakty, přispějte radou ze své praxe, představte je svým známým.

9. Sledujte svůj úspěch

Neztrácejte na LinkedInu zbytečně čas neefektivním chováním. Určete si kritéria svého úspěchu na této síti a měřte, jak se vám je daří plnit.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com