Měníme chování za pomoci gamifikace (2/2)

V předchozím článku jsme viděli, že gamififikaci můžeme použít k podpoře učení zaměstnanců, a také k propojení individuálních úspěchů s cíli a úspěchem celé organizace. Nyní uvidíme, jak využít gamifikaci ke zvýšení pracovního výkonu a k podpoře spolupráce.

Ilustrační snímek

S gamifikací se zaměřte na zaměstnance, kteří překračují to, co vyžadují jejich každodenní úkoly. Necilte na kolegy, kteří jen tak tak naplňují nejnutnější očekávání. Využijte sílu gamifikace k oslavě a odměňování skutečných úspěchů a skutečného úsilí. Oslavit a ocenit však musíte všechny úspěchy – ty malé, každodenní, stejně jako ty velké. Podpořte zdravou konkurenci a vybízejte kolegy k účasti ve vnitrofiremních soutěžích, doporučuje nám článek na webu business2community.com.

Cílem je všímat si a oceňovat přispění zaměstnanců. Tím neustále posunujete úroveň jejich výkonu.

Podporujte spolupráci

Spolupráce stojí za úspěchem vysoce výkonných týmů. Nejprve identifikujte pracovníky s jedinečnými dovednostmi, kteří jsou sami vysoce výkonní. Zaměřte se na jejich úspěchy a oceňujte je. Po nějaké době začnou být hrdí na své úspěchy a také začnou spolupracovat s kolegy ve svém týmu, aby i jim pomohli růst. Nebo se snad domníváte, že vůbec není samozřejmé, aby tito úspěšní kolegové zaujali tento nápomocný postoj? No dobře – pokud však zapojíte některé prvky gamifikace, bude to fungovat.

Gamifikaci využijte tak, že celému týmu nastavíte ambiciózní cíle, které budou dosažitelné jen tehdy, když kolegové v rámci týmu začnou spolupracovat. Z dlouhodobého hlediska se tak bude v rámci týmu zlepšovat sdílení znalostí i soudržnost.

Gamifikace vám tedy pomůže dlouhodobě dosahovat firemních cílů tím, že díky ní budete své lidi postrkovat k tomu, aby se chovali způsobem přínosným pro výkon celé firmy. Úsilí, které jste vynaložili na přidání prvků hry do toho, co se v práci děje, kýžené plody nakonec přinese. Kultura, kterou takto vytvoříte, pomůže vaší firmě uspět.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com

Články v sérii

Aktuální

Měníme chování za pomoci gamifikace (1/2)

Aktuální

Měníme chování za pomoci gamifikace (2/2)