Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (2/3)

Pokud hledáte dávku motivace a mentoringu, řešení pro vás může být zapojení se do některé tzv. mastermind skupiny. Co to obnáší a jak se do takové skupiny vůbec dostat? O tom se dočtete v našem aktuálním seriálu článků. V tomto článku si probereme hlavní výhody mastermind skupin a také očekávání, která vám mohou pomoci naplnit.

Ilustrační snímek

Výhody mastermind skupin

Komunita mistrů přináší spoustu výhod, jako je například:

Sdílení

Když se připojíte ke skupině mistrů, setkáte se s nejrůznějšími typy lidí – mnozí z nich by mohli mít více zkušeností než vy, což vám může pomoci se odrazit ve vaší kariéře. Je pravděpodobné, že tito lidé již čelili výzvám, kterým nyní čelíte sami, a mohou vám poradit. Je také užitečné trávit čas s lidmi z různých prostředí, protože mají jedinečnou perspektivu, která vám může pomoci rozšířit vaši mysl.

Na druhou stranu, ve vaší skupině mistrů mohou být i lidé, kteří mají naopak méně zkušeností než vy. Je to pro vás jedinečná příležitost jednat jako mentor a odpovídat na všechny otázky, které by mohli mít.

Odpovědnost

Jednou z největších výhod, kterou nabízí mastermind skupina, je odpovědnost. To je důležitá vlastnost, protože pomáhá lidem převzít odpovědnost za sebe a za rozhodnutí. Tato odpovědnost vám může pomoci dosáhnout vašich cílů. Když sledujete, jak vaši kolegové tvrdě pracují a dosahují svých cílů, budete se cítit motivováni „dohonit“ a také dosáhnout svých cílů. Kromě zvýšení odpovědnosti nabízejí mastermind skupiny také pocit komunity. Jste obklopeni stejně smýšlejícími lidmi, kteří pracují na dosažení stejných cílů jako vy, a to je velmi mocná věc.

Networking

Skupiny mistrů vám mohou pomoci nastartovat kariéru, protože v těchto skupinách navazujete důležitá spojení. Jste obklopeni lidmi, kteří stejně jako vy začínají svou kariéru. Je to perfektní místo pro vytváření vztahů a ti, kteří jsou už o stupeň výše, vám mohou naopak pomoci s hledáním zaměstnání nebo jinými příležitostmi. Síťování v rámci skupiny mistrů je navíc přirozené a organické.

Co můžete očekávat od své skupiny mistrů

Pokud se setkáváte s virtuální skupinou, očekávejte, že se skupina bude pravidelně scházet, například jednou týdně. Osobní setkání jsou často omezena na jednou za měsíc, protože je těžší trefit se všem do plánu.

Virtuální setkání se s největší pravděpodobností uskuteční na platformě, jako jsou Skype, GoToMeeting, Zoom nebo Google Hangouts. Většina z těchto nástrojů je zdarma, takže se nemusíte starat o skryté výdaje. Některé skupiny dokonce používají telekonferenční systém, ve kterém se voláte z mobilního telefonu – je to užitečné, protože se můžete schůzky „zúčastnit“, i když jste na cestách.

Prvních 10 až 15 minut je často vyhrazeno pro členy, kteří sdílejí své úspěchy. Je to velmi motivační a zároveň sdílení pomáhá tematicky navázat na minulé setkání. Dále se schůzky obvykle přesunou do modelu „horkého křesla“, kdy se diskutuje problém konkrétního člověka a sdílí se nápady. Možná se nebude v této roli cítit dobře, ale později svým kolegům ve skupině ještě rádi poděkujete. Když je na horkém křesle někdo jiný, vy jste ten, kdo dává zpětnou vazbu. Základním pravidlem je upřímnost.

Získání vnější perspektivy může být velmi užitečné

Na konci „horkého křesla“ bude skupina obecně diskutovat o cílech nebo dalších krocích, kterých má být dosaženo do následujícího týdne. Tím se zalomí model 10-40-10, který mnoho mistrů využívá - 10 minut na diskuzi o vítězstvích za uplynulou dobu, 40minutové horké křeslo a poté 10 minut na dokončení a stanovení cílů do dalšího setkání. Jedna osoba bude „vedoucím“ každé diskuze a bude sledovat čas.

Další komunikace

Skupiny mistrů nejsou omezeny na jednu hodinu týdně či měsíčně. Téměř každá mastermind skupina nabízí členům způsob, jak se mezi setkáními nadále spojovat. Mnoho skupin používá platformu, jako je Facebook, Slack nebo Basecamp, aby členům nabídlo soukromý prostor ke sdílení.

Členové mastermindu mohou sdílet vítězství po celý týden, informovat ostatní členy, pokud se nebudou moci zúčastnit příští schůzky nebo položit krátké otázky, které by nestojí za plné 40minutové horké křeslo.

Ve třetím článku se zaměříme na tři tipy, jak vytěžit maximum ze své mastermind skupiny.

 

-bb-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (1/3)

Aktuální

Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (2/3)

Aktuální

Mastermind skupina: Jak se do ní zapojit a co očekávat (3/3)