Jak to, že pořád máme práci?

Vývoj technologií a strojů se neustále zrychluje. Stále více hlasů v té souvislosti hovoří o snižování počtu pracovních míst.

Jak je tedy možné, že pořád stoupá počet zaměstnaných? Neměly by za nás už dávno pracovat stroje?

Podívejme se například na USA – nejsilnější ekonomiku světa a lídra v oblasti moderních technologií.

Počet  zaměstnaných Američanů se neustále zvyšuje už 125 let. Zdá se tedy, že lidská práce zatím není nadbytečná a naše znalosti nejsou zastaralé.

Ilustrační snímek

Tato úvaha otevřela vystoupení amerického ekonoma Davida Autora na konferenci TEDxCambridge 2016.

Jeho TED talk s názvem Vezme nám automatizace naše pracovní místa? přinesl překvapující zjištění o budoucnosti práce.

David Autor patří k předním světovým odborníkům, kteří se zabývají ekonomií práce. V současné době řídí Katedru ekonomie na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Proč je tu tolik pracovních míst? V sázce jsou zde dva základní ekonomické principy. Jeden se týká lidského nadání a kreativity. Druhý se týká lidské nenasytnosti, nebo chamtivosti, chcete-li,“ vysvětluje Autor.

Technologie zvyšují důležitost lidského úsudku a kreativity

První ekonomický princip spočívá v tom, že zautomatizování části určité práce neznamená, že zbývající schopnosti potřebné k jejímu výkonu jsou zbytečné. Naopak se stávají důležitějšími, mají větší ekonomickou hodnotu.

Například bankomaty dnes nakládají s penězi rychleji a lépe než pokladníci. Pokladníci však nebyli bankomaty nahrazeni, automatizace zvýšila důležitost jejich schopností pro řešení problémů a vztahů se zákazníky.

Chceme stále více

Druhý, souběžně fungující ekonomický princip, spočívá v tom, že vynalézáme nové myšlenky, produkty a služby, které ovládají naši pozornost, zabírají náš čas a vedou nás ke spotřebě.

Lidé po těchto nových možnostech touží a jsou ochotni pro ně tvrdě pracovat. I když jsme dosáhli materiální hojnosti, nikdy nezmizelo vnímání nedostatku.

Polarizovaný trh práce

Díky automatizaci dokážeme udělat více práce za kratší dobu. Problém podle Davida Autora není v tom, že by ubývalo pracovních míst.

Problém je v tom, že mnoho zaměstnání není dobrým zaměstnáním. A většina obyvatel nemá kvalifikaci pro dobrá zaměstnání, která vznikají,“ vysvětluje.

Na jedné straně je tu skupina vysoce placených a vzdělaných profesionálů, která dělá zajímavou práci. Na druhé straně je tu velké množství lidí na špatně placených pozicích, kteří se starají o pohodlí a zdraví bohatých.

Je to na nás

David Autor zdůrazňuje důležitost institucí, především škol, v tom, jak dokážeme využít technologického rozvoje k prosperitě.

O budoucnosti podle něho nerozhodují stroje ani trh. Rozhodujeme my a naše instituce. Podobným ekonomickým změnám už jsme v minulosti čelili a byli jsme úspěšní.

TED Talk

Celé video s vystoupením Davida Autora si můžete přehrát zde (v angličtině s českými titulky). Dále je k dispozici český přepis, který najdete zde.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com