Jak blockchain pomáhá byznysu (2/2): Výzvy

V předchozím článku jsme viděli hlavní výhody blockchainové technologie. Zvláště to, jak umožňuje normalizaci a automatizaci procesů, čímž přinášejí větší efektivitu. Nyní se podíváme na to, co se v oblasti blockchainu dnes děje.

Ilustrační snímek

V některých společnostech a organizacích je totiž blockchain už dnes testován a mnohdy už i zaveden.

  • JPMorgan Chase využívá blockchain pro platební styk u některých plateb.
  • Estonská vláda zahájila iniciativu elektronické veřejné správy, v níž budou mít všichni občané svou digitální identitu. Je založena na blockchainu.
  • Kanadská vláda pracuje na obdobných digitálních identitách pro své občany.
  • Japonsko experimentuje s kryptoměnou jako součástí svých rezerv.
  • Společnost IBM oznámila, že chce založit ve spolupráci s ostatními podnik, který by se zabýval blockchainovou technologií a směřoval by k tomu, aby vyvinul dobře zabezpečený globální obchod.

Výzvy širšího uplatnění blockchainu

Firmy stále ještě hledají ty nejlepší aplikace pro blockchain. Vypadá to také, že je nedostatek technicky vzdělaných odborníků, kteří by blockchain skutečně dobře znali a věděli, o co v něm jde.

U některých společností může být těžké přejít na blockchainový systém, protože integrace současných systémů by byla prostě problematická. Když je přidán systém založený blockchainu, existují vlastně pouze dvě možnosti:

  • Kompletní modernizace současné technologie
  • Integrace současné technologie s blockchainovým systémem

Obě možnosti vyžadují jisté odborné znalosti, peníze a čas.

Regulace a správa

Nové technologie budou pravděpodobně regulovány – ať už dříve či později. Jedna regulační výzva pro blockchainovou technologii vyplývá ze skutečnosti, že jádrem blockchainového řetězce je to, že má poskytovat anonymitu při provádění transakcí. Každá uživatelská jednotka je definována 64místným alfanumerickým klíčem (označovaným jako veřejný klíč nebo peněženka). Aby byla zajištěna skutečná transparentnost, dost možná bude třeba propojit údaje o totožnosti s jejich veřejným klíčem v blockchainové síti, uzavírá web cfo.com.


-jk-



Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Jak blockchain pomáhá byznysu (1/2)

Aktuální

Jak blockchain pomáhá byznysu (2/2): Výzvy