Jak blockchain pomáhá byznysu (1/2)

Blockchain umožňuje sledování zásilek v reálném čase. Díky tomu můžeme automatizovat a standardizovat procesy. Technologie blockchainu vytváří důvěru.

Ilustrační snímek

Důvěru vytváří tím, že poskytuje kryptograficky zabezpečené záznamy, které jsou distribuovány mezi všechny strany zapojené do určité transakce. Už není místo pro to, aby zde došlo k lidské chybě.

Kdysi jsme používali reálné účetní knihy, kde byla transakce popsána do detailu. Nyní máme blockchain – digitální účetní knihu, která zaznamenává transakce.

Decentralizovaný řetězec certifikací

Blockchain je neměnný a prakticky se do něj nedá zasáhnout. S kryptograficky zabezpečenými dokumenty a virtuálními smlouvami tak máme něco, co je pro strany skutečně závazné. Blockchainové záznamy by bylo možné měnit jen tehdy, když by mezi všemi zainteresovanými stranami byla shoda.

Díky tomuto bezpečnému a sledovatelnému záznamu můžeme zjednodušit procesy, zvýšit transparentnost a zbavit se toho, co dnes funguje neefektivně jako sila.

Jaké jsou klíčové výhody přijetí blockchainové technologie? Web cfo.com to ví.

Sledování v reálném čase: Blockchain umožňuje sledování a kontrolu toho nejaktuálnějšího stavu. Může tak vysledovat např. cestu, kterou jsou převáženy potraviny nebo jiné zboží podléhající rychlé zkáze.

  • Automatizace: Digitálně zabezpečené transakční údaje se mohou stát součástí blockchainové smlouvy, čímž dojde k vytvoření smart smlouvy. Tyto smlouvy, jsou realizovány bez lidského dohledu. Jakmile jsou splněny dohodnuté podmínky, zbytek se stane automaticky, což dramaticky snižuje nejistotu.
  • Standardizace procesů: Díky blockchainu jsou možné i transakce s více účastníky. Vše, co se děje v dodavatelském řetězci tak může být standardizováno a celý dodavatelský řetězec proto může být více efektivní, navzájem kompatibilní a synchronizovaný.
  • Podpora důvěry: díky blockchainovému řetězci lze data snadno distribuovat bez obav z toho, že by s nimi někdo manipuloval. To přináší novou úroveň globální důvěry a důvěryhodnosti.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com

Články v sérii

Aktuální

Jak blockchain pomáhá byznysu (1/2)

Aktuální

Jak blockchain pomáhá byznysu (2/2): Výzvy