Desatero šéfa na dobu určitou

Zastupovat nadřízeného na jeden nebo dva dny není příliš složité. Pokud se však jedná o delší dobu, je třeba mít na paměti některé důležité věci. Článek je shrnuje do deseti bodů.

- Měli byste vědět, co se od vás očekává. Je třeba, abyste zajistili chod rozběhnutých věcí a někdy také sami přišli s tím, jak pokročit s důležitými projekty.

- Měli byste znát své limity. Pravděpodobně vám bude vymezeno, kam sahá vaše pravomoc.

- Nezdvojnásobujte si objem práce. Když máte více manažerských povinností, delegujte některé své běžné úkoly.

- Buďte připravení se učit. Zastupování šéfa je výjimečnou příležitostí naučit se novým dovednostem, které obohatí váš životopis.

- Nechte si ale prostor pro ukázání svých dovedností. Nevěnujte se jen učení novému, ale také dělejte to, v čem jste dobří, abyste se mohli ukázat.

- Požádejte o pomoc. Může to znamenat školení v rámci vaší nové dočasné role nebo nalezení mentora.

- Buďte otevření o svých obavách. Je normální být nervózní, ale také máte důvěru svého nadřízeného. Pokud si opravdu myslíte, že vám chybí schopnosti a dovednosti, abyste jej mohli zastupovat, neberte to.

- Připravte se na tlak ze strany kolegů. Jako dočasný nadřízený svých kolegů můžete mít problémy s autoritou. Buďte proto spravedliví a ukažte respekt. Dejte najevo, že máte zájem o otevřenou komunikaci.

- Buďte upřímní ke klientům. Vysvětlete jim, proč a na jak dlouho zastupujete svého nadřízeného. Ujistěte se, že vědí, jaká rozhodnutí od vás mohou očekávat a co bude třeba odložit.

- Co čekat po návratu šéfa? Pokud jste zastupovali svého šéfa dlouhodobě, například v průběhu ročního volna nebo mateřské dovolené, můžete spravedlivě očekávat, že vám zaměstnavatel po jeho návratu pomůže k lepšímu místu.

-kk-

Zdroj: The Times Online - stránky prestižního britského deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Times Online