Čtyři věci, které byste rozhodně neměli dělat během prezentace

O tom, co byste měli dělat v průběhu prezentace, abyste publikum zaujali, bylo napsáno mnoho článků. Tentokrát se zaměříme na doporučení, čeho byste se naopak měli během vystoupení vyvarovat.

Ilustrační snímek

Nepoužívejte vycpávková slova

Mnoho prezentací začíná slovy „tak ... um ...“. Známe to všichni a naplno pod kontrolou je mají jen ostřílení řečníci a tiskoví mluvčí. Jsou to slova, která nás nicméně nutí působit neprofesionálně nebo nepřipraveně, ačkoliv nejsme. Zkuste se během vašeho dalšího vystoupení vždy nejprve pořádně nadechnout a dejte si čas na srovnání myšlenek, pokud potřebujete. Ticho je velmi silný prostředek, který můžete využít ve svůj prospěch.

Nepředstavujte si špatný průběh vaší prezentace

Pokud jste zaujati vašimi obavami, stávají se sebenaplňujícím proroctvím. Vizualizace naší mysli je velmi silným nástrojem a může se snadno stát, že vaši prezentaci si zbytečně pokazíte. Hlava těžko rozeznává to, co si jen představujete od reality. Pokuste se proto příště zaměřit na pozitivní myšlenky týkající se vašeho vystoupení. Myslete na to, jak kvalitní máte podklady a jak vaše publikum ocení myšlenky, které mu předáváte. Vizualizujte si v hlavě pocity, které budete mít po úspěšně předneseném výstupu.

Nemějte strach z chyby

I největší experti dělají chyby. Pokud něco řeknete jinak, nemějte pocit hanby, ani se neomlouvejte. Zpomalte, dýchejte a vaši myšlenku jednoduše přeformulujte. Pro vaše publikum je klíčové porozumění a často vůbec ani netuší, že jste chtěli některé souvislosti sdělit jinak.

Neuvolněte emoce hned po prezentaci

Relaxace a uvolnění po skončení důležité prezentace jsou dobré. Vyvarujte se však před ostatními poznámek typu: „díky bohu, že to mám za sebou“ nebo „nesnáším veřejné projevy“. Takové fráze jsou pro vaší profesionální image škodlivé. Mohou poškodit důvěryhodnost vaší prezentace, pokud svému publiku odkryjete příliš přátelskou tvář nebo odhalíte věci, které byste neměli. Ostatní nepotřebují vědět, jak jste nervózní. Odpočiňte si a stále si držte svou tvář, dokud neopustíte místnost.

 

-bb-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine