Brainstorming: Dělejte ho jinak (1/2)

Brainstorming je skvělá věc tehdy, kdy potřebujete nové nápady. Zakládá se na 4 principech.

Ilustrační snímek
  • Musíte vygenerovat co nejvíc nápadů.
  • Nápady nesmějí být hodnoceny dřív, než brainstorming skončí. Jinak se budou účastníci držet zpátky.
  • Přimějte účastníky, aby mysleli nově a klidně i trochu bláznivě. Dokonce i když nápad nebude uskutečnitelný, pomůže vám tím, že zaměří vaši pozornost jiným, novým směrem.
  • Nápady mohou být kombinovány. Účastníci musí vědět, že mohou reagovat a využívat nápadů ostatních.

Brainstorming byl vytvořen jako metoda pro získání jasných odpovědí. Typicky pro pojmenování nového produktu nebo vytvoření nového sloganu. Je možné že pro více analytické projekty tato metoda nebude vhodná, protože bude potřeba hlubší, kritické uvažování.

Abyste ze svých brainstormingových porad dostali co nejvíce, vyzkoušejte následující brainstormingové techniky, jak je navrhuje web business2community.com.

Pracujte nejprve zvlášť, pak dohromady

Během brainstormingu se někdy objevuje konvergentní myšlení, což je tendence jednotlivců postupně přicházet na čím dál tím podobnější nápady. To není to, co chcete.

Pomoci může nejprve nechat lidi zamyslet se o samotě. Každý pak na brainstorming dorazí se svojí perspektivou, se svým pohledem na daný problém. Lidé tak budou sebejistější a poskytnou více různých náhledů, což zvýší šance na vytvoření něčeho zcela nového.

Dejte dohromady tým lidí, kteří se dobře znají

Zdá se, že brainstormingová sezení jsou efektivnější, když se účastníci mezi sebou znají. Proto když sezvete dohromady úplné cizince, nemusí to být pro brainstorming nejlepší. Pravděpodobným důvodem je to, že když je mezi účastníky napětí, protože se mezi sebou nemohou uvolnit, může jít brainstorming ztuha.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com

Články v sérii

Aktuální

Brainstorming: Dělejte ho jinak (1/2)

Aktuální

Brainstorming: Dělejte ho jinak (2/2)