10 tipů v oblasti managementu času pro prezentující

Pokud přednášíte, je dobré umět co nejlépe využít doby, kterou máte na přípravu. Autorka se zabývá managementem času a přináší několik tipů pro proces plánovaní prezentací.

Při vytváření zcela nových prezentací uvažujte asi 10 hodin pro přípravu každé hodiny prezentace samotné. Časově byste měli začít pracovat na materiálech alespoň měsíc před prezentací.

Poměr 4 ku 1

Pokud budete mít asi hodinovou prezentaci, měli byste strávit asi 4 hodiny telefonními či osobními hovory s posluchači, výzkumem a následně přizpůsobit svoji prezentaci získaným poznatkům. Nevyplácí se dělat to až v den prezentace tím, že si narychlo promluvíte s několika lidmi.

Časová rezerva

Vždy byste si měli nechat trochu časového prostoru pro spontánní příběhy a neočekávané diskuze. Pokud během semináře zadáte nějaký úkol, vyčleňte na něj méně času, než si myslíte, že bude potřeba. Pokud dáte k dispozici příliš času, začnou si lidé například vyřizovat hovory.

Přehled o čase

Měli byste vědět, jak dlouho vám potrvá přednes každé sekce. Nazkoušejte si to a čas si poznamenávejte ke každé straně prezentace.

Vždy mějte k dispozici více materiálu, než budete potřebovat

Někteří uspěchají své prezentace díky nervozitě a pak jsou překvapeni, že skončili příliš brzy. Sledujte své dýchání. Pokud jste zadýchaní, zřejmě hovoříte příliš rychle. Také vaše poznámky, kdy jste si vše v klidu zkoušeli, by vám měly napovědět, zda v prezentaci nekvapíte.

Dělejte přestávky

A to každou hodinu, pokud je publikum umístěno jako v divadle a každých 75 minut pokud sedí jako ve třídě. Nikdy nepřednášejte v kuse déle než 90 minut. Mějte na mysli staré pořekadlo „mysl dokáže vstřebat pouze to, co vydrží usedět“.

Po přestávce začínejte včas

Tím nechcete „trestat“ ty, kteří přišli včas. Někdy si prý autor pomáhá tím, že na konci přestávky losuje o malou cenu. Vítěz ovšem musí být přítomen, jinak se losuje znovu.

Končete včas bez ohledu na to, jak pozdě jste začali

Jinak vykazujete nedostatek respektu k publiku.

Prezentace začíná, než započnete hovořit a pokračuje poté, co jste skončili

Smíchejte se na chvíli s lidmi, než se představíte publiku a nespěchejte pryč ihned po ukončení prezentace. Zůstaňte a buďte otevření diskuzím a odpovědím pro lidi, kterým například nemusí být příjemné ptát se přede všemi.

-av-
Zdroj: Presentations - informace o technologiích a technikách efektivní komunikace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentations