Žebříček startupů s hodnotou převyšující 1 miliardu dolarů

Ilustrační snímek

Nejhodnotnější světové technologické startupy jsou nyní členy jednoho klubu. Server amerického listu The Wall Street Journal totiž spustil nový interaktivní online žebříček startupů s nejvyšší hodnotou na světě, který nese příznačný název Billion-Dollar Startup Club. Sdružuje technologické startupy, jejichž hodnota přesahuje 1 miliardu dolarů a které dosud nevstoupily na burzu. Mezi jejich investory musí být alespoň jedna firma jakožto investor rizikového kapitálu. Startupy, za nimiž stojí pouze soukromí investoři, v žebříčku nejsou. Žebříček bude pravidelně aktualizován.

Hodnota jednotlivých firem vychází z hodnocení rizikových investorů získaných ve spolupráci se serverem VentureSource.com. V současné době je v klubu miliardových startupů 36 firem – 25 USA, 8 z Číny a 3 z Evropy.

Na prvním místě žebříčku je čínský výrobce mobilních telefonů Xiaomi s hodnotou 10 miliard dolarů. Stejnou hodnotu má i provozovatel amerického webového úložiště Dropbox. Na třetím místě je americký výrobce softwaru pro vizualizaci velkých objemů dat Palantir Technologies. Produkty tohoto startupu, jehož hodnota je 9 miliard dolarů, využívají například americké vládní agentury FBI a CIA. Následuje čínský online obchod Jingdong (7,3 miliardy dolarů) a první evropský zástupce, německý online obchod s oblečením Zalando (4,9 miliard dolarů.)

Evropu dále reprezentuje švédská hudební streamovací služba Spotify (4 miliardy dolarů) a nizozemský výrobce bezpečnostní řešení pro prevenci automobilových nehod Mobileye (1,5 miliard dolarů).

Celý žebříček včetně zaměření jednotlivých firem, jejich investorů, hodnocení a financování naleznete na stránce http://graphics.wsj.com/billion-dollar-club/.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online