Vzestup a pád General Electric

Ještě před rokem se o General Electric mluvilo jako o nejobdivovanější společnosti na světě a o jejím výkonném řediteli Jacku Welchovi jako o nejúspěšnějším manažerovi za posledních čtvrt století. Všichni však víme, jak rychle vzala za své pověst **Enronu** a **Global Crossing**. Finanční trhy se proto rozhodly otestovat odolnost **GE**.

Metoda je jednoduchá: zasaďte firmě tvrdý úder a sledujte, co se stane. Poté jí zasaďte úder ještě tvrdší. Po odchodu **Jacka Welche** klesly akcie **GE** pod 33 dolarů. Investoři odmítli odkoupit její krátkodobé dluhy – důvodem byla nedůvěra. Někteří analytici se obávají, že zisky firmy klesají. **General Electric**, která je pověstná svým kvalitním managementem zisků, tedy musí dokázat opak. **GE** se však nechová jako firma, která nemá co skrývat.

Koncern **GE** se skládá z **GE Industrial** a **GE Capital**. **GE Capital** je finanční institucí, která by však bez podpory **GE Industrial** vyžadovala více finančních prostředků od „mateřské“ firmy **GE**. Tím by se však větší procentuální část peněz akcionářů přenesla do riskantnějších finančních podniků. Z toho vyplývá jediné – používaná metoda subvencování není příliš transparentní.

Investoři poukazují na to, že firmě narůstají náklady, které přitom nejsou nijak vysvětleny. Způsob managementu zisků, který se v **GE** uplatňuje, zakládá další důvod k obavám – odborníci se domnívají, že firma se bude ze všech sil snažit zahladit ztrátu, kterou v dalších obdobích případně utrpí.

**Datum vydání:** V/2002
Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist