Peníze, nebo život? 5 rad pro nemocné cestující manažery

Mnoha manažerům se již přihodila situace, kdy vyráželi na služební cestu ne zcela zdrávi nebo je v průběhu potkala nějaká zdravotní nepříjemnost. Stačí nos ucpaný rýmou nebo bolest v krku a služební cesta se náhle stává nutným zlem. Představa vedení obchodního jednání v takovém stavu je strašlivá a nemocí zesláblý manažer tak leží ve svém hotelovém pokoji a snaží se rychle uzdravit pomocí nejrůznějších medikamentů. Na cestách nás mohou v zásadě potkat tři druhy onemocnění:

- Lehké – alergie, průjmy atd. Jsou sice nepříjemné, ale zpravidla nevedou k ukončení cesty.
- Vysilující – chřipka a jiná virová onemocnění. U těch je již třeba zvážit, zda je lepší cestu odložit, nebo riskovat zhoršení zdravotního stavu.
- Katastrofické a úrazy – infarkt, zlomeniny, dopravní nehody atd. V takových případech již není dokončení obchodní cesty na místě. Ve všech případech je třeba dbát na cestovní pojištění.

Většina cestujících se setká se zdravotními problémy spadajícími do prvních dvou kategorií. Musí tedy přemýšlet o tom, zda je přednější jejich zdraví, nebo obchodní schůzka. Autor článku proto nabízí ze své vlastní zkušenosti pět doporučení. Upozorňuje přitom ale na to, že je manažer, nikoli lékař.

- Základem všeho je prevence. Je třeba dbát na výživu, dostatek tekutin a vitamínů.
- Vyvarujte se rizikového chování. Nepijte například vodu z podezřelých zdrojů, jako jsou horské prameny.
- Vozte s sebou nejdůležitější léky.
- Nepřepínejte se. Léky vše nevyřeší, někdy je na místě spíše odpočinek.
- Jestliže jste příliš unavení a nezdá se, že by mohlo v krátké době nastat zlepšení, odvolejte schůzku. Setrvejte raději několik dní v hotelu, než abyste nakazili své obchodní partnery nebo klienty.

**Datum vydání:** VI/2003
Zdroj: bcentral - Portál společnosti Microsoft věnovaný malým podnikům
Zobrazit přehled článků ze zdroje bcentral