Najděte si čas (nejen) na marketing

Pracujete a máte málo času na to, abyste své produkty a služby také „prodali“? Člověk, který vlastní firmu, musí skutečně dělat mnoho věcí najednou – snažit se dodržet termíny, uspokojit požadavky zákazníků, řešit problémy s účetnictvím a navíc zvládat různé osobní krize. Článek obsahuje několik tipů, jak si na marketing (ale nejen na něj) udělat čas.
1. Zařaďte marketing na jedno z předních míst mezi vašimi prioritami. Když si na něj neuděláte čas hned, budete jej odkládat donekonečna a postupně přicházet o zákazníky. Pokuste se využít Internetu – najít si zde potenciální zákazníky a navázat kontakty s obchodními partnery.
2. Plánujte alespoň na týden dopředu. Všechny situace se snažte zvládat průběžně, aby nevyústily v krizi, která by vyžadovala dlouhodobé řešení.
3. Zorganizujte si práci tak, abyste nemuseli dělat všechno sami. Zkuste zjistit, kterými činnostmi můžete pověřit své kolegy. Jedině tak vám zbude čas i na marketingové aktivity.
4. Pokuste se zvládnout více věcí najednou. Jestliže máte např. dvě obchodní schůzky, naplánujte je časově i místně tak, abyste nemuseli podnikat dvě samostatné cesty.
5. Naučte se neodpovídat na všechny telefonáty pokaždé, když zazvoní. Když děláte na něčem velmi důležitém nebo máte schůzku se zákazníkem, hovor může klidně vzít záznamník. Na telefonování a odpovídání na telefonáty si vyhraďte samostatný čas.
6. Myslete pozitivně. Negativní emoce, jako je např. strach a frustrace jsou jen plýtváním časem. Je těžké se věnovat podnikání, když je váš mozek zablokován a nefunguje tak, jak by měl. Snažte se všechny negativní situace obrátit ve výhody – ptejte se sami sebe, jak se z nich můžete poučit.
Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com