Máte dobrou vizitku?

Navštívenka či častěji používaný výraz vizitka vyjadřuje původní význam kartičky, jejíž pomocí neohlášený příchozí oznamoval svou návštěvu a žádal o přijetí. Dnes se nejčastěji požívají firemní, podnikové či oficiální vizitky. Ty člověka představují jako zaměstnance nebo představitele určité instituce. Obecně obsahují jméno a příjmení dané osoby, označení instituce, její adresu, telefonní číslo, číslo faxu, e-mailovou a internetovou adresu. Jméno osoby by mělo být doplněno její funkcí ve firmě, přičemž čímž vyšší funkce to je, tím méně by vizitka měla obsahovat obecně firemních údajů (fax, telefon). Na firemní vizitky zpravidla neuvádíme soukromou adresu, e-mail či telefonní číslo zaměstnance. Vizitky nechává tisknout firma a opatřuje je příslušným logem, barvami, ochrannými známkami atd. Jestliže firma volí vizitky různých formátů, musí být formáty nadřízených pracovníků větší.

Vizitky představitelů oficiálních institucí jsou střídmější a omezují se na nejnutnější údaje. Bývají bílé, zobrazují státní znak, pouze jméno a příjmení držitele, funkci a název instituce, případně stát. Služební vizitky diplomatických pracovníků jsou také bílé a obsahují je jméno, funkci diplomata a označení úřadu bez akademických titulů a dalších informací. V posledních letech se hlavně u diplomatů s nižšími hodnostmi objevují i běžné vizitky obsahující běžné údaje jako adresu, telefon, e-mail, internetovou adresu či dokonce mobilní telefon.

Důležité je mít vizitek vždy dostatečný počet, u zahraničních firem případně více jazykových verzí. Jména a místní označení se pochopitelně nepřekládají. Vizitku je vhodné vytahovat z vizitkáře, nikoli ji hledat v kabelce či peněžence. Obdržíme-li od někoho vizitku, je třeba nejprve si ji přečíst a prohlédnout než ji schováme. Je-li na vizitce komplikované jméno, měli bychom se zeptat a ujistit, zda jej dokážeme správně vyslovit. Přijde-li nám jméno na vizitce směšné, smát bychom se rozhodně neměli. Pokud nám úsměv již uniknul, nekomentujme jej. Při jednání se doporučuje mít vizitku před sebou a oslovovat partnera příjmením, případně funkcí či hodností. Jestliže nám někdo dá vizitku, je měli bychom mu dát obratem tu naši. Vizitky vždy podáváme i přijímáme pravou rukou.

**Datum vydání:** IX/2003
Zdroj: profesia.sk - slovenský portál s nabídkou zaměstnání a radami pro řízení kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje profesia.sk