Internet válcuje trh s uměním (1/2)

Dlouho zde byli obchodníci, veletrhy a aukce, kteří propojovali svět kreativců se světem bohatých. Obchody s uměním často nebyly transparentní. Nyní jsou zde však noví online hráči, kteří mnohem více zpřístupnili informace o cenách a v konečném důsledku začali ohrožovat samotnou existenci obchodníků a aukčních domů.

Ilustrační snímek

Každoroční zpráva zaměřující se na ekonomické trendy na trhu s uměním a starožitnostmi (publikovaná organizací European Fine Art Fair) ukázala 7% pokles objemu peněz, které byly vynaloženy na umění a starožitnosti (v roce 2014 byla hodnota celkových prodejů 68 miliard amerických dolarů).

Během toho samého období však stouply prodeje přes internet. Podle zprávy online sektor loni rostl o 7 % a nyní tvoří právě 7 % z celkové hodnoty globálních prodejů umění a starožitností.

Aukční domy pociťují tlak

Nedávné výsledky aukčních domů ukazují, že finanční dopad už je znát. Jedinečná jarní aukce aukčního domu Sotheby’s například zaznamenala nejhorší výsledek od roku 2009. Prodeje v porovnání s minulým rokem spadly o 61 %. A prodeje na jarní aukci druhého velkého aukčního domu, Christie’s, dosáhly pouze něco málo nad 10 % objemu prodejů z loňska.

Nejdražší kousky jsou stále zmiňovány v médiích a přitahují pozornost sběratelů, kteří pak přihazují i na ostatní díla. Tyto prodeje nejdražších děl nyní tvoří přibližně 60 % z aukčních prodejů umění, ale přitom jen asi 0,1 % z celkových transakcí v obchodování s uměním.

Internet: Ceny už nejsou tajemstvím

Prodeje samostatných obchodníků tvořily v roce 2015 asi 50 % celkových prodejů na trhu s uměním. Ale posun pociťují stejně jako aukční domy. Obchodníci nyní používají internet pro nalézání a oslovování potenciálních zákazníků a také si na něm hledají informace o sběratelích.

Výsledky aukcí jsou dnes k dispozici online – a jsou k mání velmi rychle. Dnes je už běžné, že si sběratel ověřuje cenu díla na smartphonu, zatímco osobně vyjednává s obchodníkem. Pro obchodníky to znamená, že k některým prodejům buď vůbec nedojde, nebo pro ně budou méně lukrativní, tvrdí web strategy-business.com.

Na nové hráče, kteří se objevují na scéně, se podíváme v příštím článku.

-jk-

 
/
 
G
M
T
 
 
  Rozpoznat jazykAfrikánštinaAlbánštinaAngličtinaArabštinaArménštinaÁzerbájdžánštinaBarmštinaBaskičtinaBěloruštinaBengálštinaBosenštinaBulharštinaCebuánštinaČeštinaČičevštinaČínština (Trad)Čínština (Zied)DánštinaEsperantoEstonštinaFilipínštinaFinštinaFrancouzštinaGalicijštinaGruzínštinaGudžarátštinaHaitská KreolštinaHauštinaHebrejštinaHindštinaHmongštinaHolandštinaChorvatštinaIgboštinaIndonéštinaIrštinaIslandštinaItalštinaJaponštinaJavánštinaJidišJorubštinaKannadštinaKatalánštinaKazaštinaKhmerštinaKorejštinaLaoštinaLatinaLitevštinaLotyštinaMaďarštinaMakedonštinaMalajálamštinaMalajštinaMalgaštinaMaltštinaMaorštinaMarátštinaMongolštinaNěmčinaNepálštinaNorštinaPandžábštinaPerštinaPolštinaPortugalštinaRumunštinaRuštinaŘečtinaSesothštinaSinhálštinaSlovenštinaSlovinštinaSomálštinaSrbštinaSundánštinaSvahilštinaŠpanělštinaŠvédštinaTádžičtinaTamilštinaTelužštinaThajštinaTurečtinaUkrajinštinaUrdštinaUzbečtinaVelštinaVietnamštinaZulu   AfrikánštinaAlbánštinaAngličtinaArabštinaArménštinaÁzerbájdžánštinaBarmštinaBaskičtinaBěloruštinaBengálštinaBosenštinaBulharštinaCebuánštinaČeštinaČičevštinaČínština (Trad)Čínština (Zied)DánštinaEsperantoEstonštinaFilipínštinaFinštinaFrancouzštinaGalicijštinaGruzínštinaGudžarátštinaHaitská KreolštinaHauštinaHebrejštinaHindštinaHmongštinaHolandštinaChorvatštinaIgboštinaIndonéštinaIrštinaIslandštinaItalštinaJaponštinaJavánštinaJidišJorubštinaKannadštinaKatalánštinaKazaštinaKhmerštinaKorejštinaLaoštinaLatinaLitevštinaLotyštinaMaďarštinaMakedonštinaMalajálamštinaMalajštinaMalgaštinaMaltštinaMaorštinaMarátštinaMongolštinaNěmčinaNepálštinaNorštinaPandžábštinaPerštinaPolštinaPortugalštinaRumunštinaRuštinaŘečtinaSesothštinaSinhálštinaSlovenštinaSlovinštinaSomálštinaSrbštinaSundánštinaSvahilštinaŠpanělštinaŠvédštinaTádžičtinaTamilštinaTelužštinaThajštinaTurečtinaUkrajinštinaUrdštinaUzbečtinaVelštinaVietnamštinaZulu              
/
 
 
Hlasová funkce je omezena na 100 znaků
 
  Možnosti : Historie : Pomoc : Zpětná vazba Fechar
Zdroj: Strategy+Business - americký magazín o strategiích v podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Strategy+Business

Články v sérii

Aktuální

Internet válcuje trh s uměním (1/2)

Aktuální

Internet válcuje trh s uměním (2/2)