Čelem vzad k lepší obchodní strategii

Manažer vytvořil obchodní strategii, od níž očekával vzbuzení zájmu mnoha nových zákazníků. Pracoval na ni poctivě po dlouhé měsíce, sestavil plán se všemi eventualitami. Strategii úspěšně otestoval na malé skupině věrných zákazníků. Pak nastal den skutečného spuštění jeho nového programu. Očekávaný výsledek se však nedostavil. Taková situace se může stát. Mnoha manažerům jistě není neznámá. Strategie byla prostě špatná a jen velmi těžko by se zachraňovala. V takové chvíli by si manažer měl uvědomit jediné - krok zpět je také dobrá obchodní strategie – a původní plán opustit.

Někdy prostě ani ty nejlepší obchodní nápady nefungují a jakmile se to prokáže, nemá již smysl věnovat se jim. Namísto plýtvání časovými i finančními prostředky by měl manažer skutečně své původní snahy zastavit. Zatelefonuje-li mu pak například jeden z mála zákazníků, který byl s původním přístupem spokojen, a zeptá se, proč došlo k jeho zastavení, je třeba odpovědět mu po pravdě, že to byla chyba. Stejnou kuráž si žádá i vysvětlení firemního omylu externí i interní veřejnosti.

Připustit si problém, případně prohru není lehké. Je to však jedna z nejdůležitější manažerských vlastností. Věnovat síly programu, který je předem odsouzen k zániku skutečně nemá smysl. Cílem je v takovém případě nikoli náprava původního plánu, ale skutečné efektivní řešení původního problému. Krok zpět může pomoci k vývoji nové, lepší a efektivnější strategie.
Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management