6 kroků, jak zvládnout nadcházející průmyslovou revoluci (1/2)

Stojíme na prahu 4. průmyslové revoluce, která se dotkne milionů pracovních míst a změní samotnou podstatu lidské práce. Prudký rozvoj umělé inteligence a robotiky s sebou nese nejen nové možnosti, ale i celou řadu obav.

Dobrou zprávu je, že můžeme, a proto bychom i měli, aktivně utvářet budoucnost práce. Nejprve však budoucímu vývoji práce musíme porozumět. Měli bychom se snažit nevidět jen pracovní místa, která budou zrušena, ale i nová pracovní místa, která vzniknou.

Dnes se zaměříme na to, co bychom měli mít na paměti, když se budeme připravovat na nadcházející vývoj světa práce.

Ilustrační snímek

V zajímavém článku na serveru Světového ekonomického fóra (WEF) se na toto téma zaměřil Stephane Kasriel, předseda rady WEF zaměřené na globální budoucnost v oblasti vzdělávání, genderu a práce (Global Future Council on Education, Gender and Work).

Formuloval šest principů budoucího vývoje práce, na které bychom se měli připravit, aby 4. průmyslová revoluce nepřinesla novou práci jen hrstce lidí, ale nám všem. V dnešním článku si představíme první tři.

1. Přijde zásadní změna

Staré způsoby práce budou zanikat a lidé se budou muset rekvalifikovat na nové. To může vést k sociálním nepokojům a výraznému nárůstu nerovnosti mezi různými geografickými oblastmi i skupinami lidí.

Proto se musíme připravit předem. Měli bychom sledovat vývoj nových technologií – obecně i v našem oboru – a učit se co nejvíce, abychom měli potřebné znalosti a dovednosti.

2. Umělá inteligence nahradí rutinní činnosti

Nejnovější odborné studie ukazují, že spíše než celá pracovní místa nahradí nové technologie činnosti, které se neustále opakují, a tudíž je snadné je zautomatizovat.

Umělá inteligence za nás udělá určitou část každodenní práce, většinu pracovních míst však počítače nenahradí. Budeme se tak moci více věnovat řešení problémů, které zahrnují složité lidské vztahy.

Chceme-li se na to připravit, musíme se již dnes začít zajímat o nástroje umělé inteligence, které se uplatňují v našem oboru. Naučte se je využívat tak, aby vaše práce byla ve výsledku produktivnější.

3. Zmizí především středně kvalifikovaná práce

Samozřejmě nelze tvrdit, že nástup nových technologií nezpůsobí zánik pracovních míst. Nejvíce zasáhne středně a méně kvalifikované pracovníky, jejichž činnosti stroje zvládnou lépe.

Tito lidé se musejí rekvalifikovat a osvojit si nové odborné dovednosti, jinak budou nuceni pracovat na nekvalifikovaných pozicích. Zatímco o tyto pozice bude zvýšený zájem, na vysoce kvalifikovanou práci nebude dostatek lidí.

Není jiné cesty, než zajistit lidem, kteří přijdou o práci kvůli strojům, potřebné vzdělání a možnosti práce na pozicích vyžadujících větší kvalifikaci. To je úkol společnosti jako celku.

-kk-

Zdroj: World Economic Forum - Světové ekonomické fórum
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Economic Forum

Články v sérii

Aktuální

6 kroků, jak zvládnout nadcházející průmyslovou revoluci (1/2)

Aktuální

6 kroků, jak zvládnout nadcházející průmyslovou revoluci (2/2)