Vyšperkujte si svou češtinu! Hrajeme o bezplatnou účast na kurzu pravopisu pro veřejnost

Kurzy češtiny pro Čechy od Jazykového centra Correct získávají jak u veřejnosti, tak u zaměstnavatelů na popularitě. Kurzy prošli již profesionálové z řad překladatelů, copywriterů, marketérů; milovníci češtiny, kteří na češtinu nedají dopustit, ale i učitelé, úředníci, bankéři, auditoři a zaměstnanci nejrůznějších firem a institucí.

Kurzy češtiny pro Čechy, Jazykové centrum Correct

Kurzy pro veřejnost probíhají v Praze a Brně, ve firmách pak po celé ČR. Jsou vedeny v malých skupinkách, v kurzech je vždy dostatek prostoru pro individuální dotazy.

Soutěž o kurz českého pravopisu

Odpovězte na soutěžní otázku a zkuste štěstí v naší soutěži. Ze správných odpovědí vylosujeme výherce, který vyhraje účast na libovolném kurzu pravopisu v Praze či Brně.

Soutěžíme do 2. 9. 2018. Pravidla soutěže

Na co se frekventanti kurzů ptají nejvíce?

Účastníky kurzů obecně hodně zajímají prostředky vyjádření zdvořilosti v dopisu a formálním mailu, tedy oslovování (včetně tvorby pátého pádu u méně obvyklých jmen, jak zacházet s ženskými nepřechýlenými příjmeními – typ Jana Novák – a ženskými dvojitými příjmeními, poté situace, kdy není známo jméno adresáta nebo máme více adresátů různého společenského statusu), příp. užívání pozdravu, vyjadřování prosby (přímé a zdvořilé, např. s kondicionály).

Skoro všichni mají velké obavy z psaní čárek (klasické téma jsou třeba čárky kolem „prosím”) a užívání velkých písmen. Dále jsou dotazy ke zkratkám a značkám, kde je třeba psát mezery, jak zapisovat data a čas.

Také, jak vypadá moderně naformátovaný dopis – jestli je zrovna konkrétní vnitrofiremní šablona či vzorový dopis v pořádku (poslední verze příslušné normy – ČSN 01 6910 – vyšla relativně nedávno, v roce 2014).

U kurzů češtiny pro Čechy je motivační právě to, že jde o mnoho různých jevů a pisatel může snadno udělat ostudu sobě i zaměstnavateli, pokud je chyb příliš.

A jak je na tom vaše čeština? Otestujte se s námi nebo navštivte některý z našich kurzů.