Manažerem podle sociálních sítí

Ilustrační snímek

Tak schválně, jaké sociální sítě jako manažeři aktivně využíváte? LinkedIn, Twitter, Facebook nebo snad žádné? A co když vám povím, že se od blogerů a dalších uživatelů těchto médií můžete lecčemu přiučit a využít nabyté zkušenosti ve vlastní manažerské kariéře? Server Smart Blogs připravil několik fíglů, které vám pomohou:

1. Řekněte to narovinu. Neschovávejte realitu pod pěkný obal. Buďte zcela otevření stejně jako ve svých statusech a názorech na sociálních sítích. Řekněte, co si myslíte. Upřímnost se cení více než uhlazené věty.

2. Získejte si příznivce. Proč jsou stránky některých uživatelů populárnější než jiné? Jejich autoři jsou lídry bez titulu, ale zato s vírou v to, co dělají. Veďte svůj tým s vášní a začněte s něčím, na čem vám opravdu záleží. Uvidíte, kdo vás bude následovat. 

3. Nebojte se riskovat. Změna je život, říká se. Sociální sítě neustále testují nové aplikace, styly a schémata. Nebojte se vyzkoušet nové přístupy i v managementu. Třeba získáte nové kontakty či příležitosti. Na sítích to tak funguje nebo ne?

4. Neřešte žebříčky. Zařazení v organizační struktuře nebo výkonnostní potenciál vaší pozice zdaleka nedefinují vás nebo vaši práci. Stejně tak jako uznávaní blogeři, kteří řeší spíše vliv svých názorů, i vy byste měli.

5. Jen stručně. Statusy na sítích také nejsou zdlouhavou úvahou o světě. Více slov neznamená lepší myšlenku. Využívejte proto slov hospodárně a udělejte své manažerské řízení „tweetovatelné“.

6. Konverzujte. Ptejte se, vyslechněte odlišné názory a zkrátka zapojte se do každé diskuze, která se zdá být zajímavá. Více rozdílných myšlenek = širší úhel pohledu.

7. Sdílejte. Sdílíte i na Facebooku? Sdílejte i v managementu. Nenechávejte si dobré nápady pro sebe. Vedení není soutěž v dokonalosti. Podělte se o skvělé myšlenky s ostatními. Co když jiný tým může nápad posunout zas o krok dále?

8. Hledejte výzvy. Nebojte se konfrontace s lidmi, kteří s vámi nesouhlasí, a pokuste se nalézt vhodné řešení, které pomůže oběma. Hledejte svého mentora na neobvyklých místech.

9. Podpořte jako první. I mediální dav sociálních sítí je založen na podpoře. Jeden uživatel dává „lajk“ jinému, protože sám chce být „olajkován“. Proto se zaměřte na spolupráci a dávejte bez očekávání.

Že je vedení někdy pěkná dřina a sociální sítě naopak zábava? Tak proč to nespojit!

LIKE it!?

-bn-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com