Jste novopečený podnikatel? Neztraťte se v zákrutách účetnictví

Ilustrační snímek

Obzvláště pokud je vaše firma nová a faktury ještě nejsou příliš početné a rozmanité, je možná lepší ušetřit peníze a vést si účetnictví sám. Jakmile si začnete platit účetního, znamená to, že jste se dostali do bodu, kdy je váš čas cennější než jeho taxa. Jak se s účetnictvím vypořádat před tímto bodem? A jak se co nejplynuleji dostat za něj? S tím nám poradí web businesshelper.co.uk, který přinesl několik tipů.

Buďte organizovaní a disciplinovaní

I když zatím nepřišel čas platit daně, nestačí jen hromadit faktury a složenky na jedné hromadě. Je důležité zorganizovat je a přistupovat k nim s péčí. Koneckonců, jedná se o doklady, které sledují historii vašeho podnikání. Možná, že je nemožné poznamenat si každý jednotlivý nákup, ale měli byste být schopni aspoň rozřadit faktury podle toho, k jakému měsíci se vztahují.

Vaše výdaje, příjmy, nákupy i peníze vyplacené zaměstnancům, to vše je nutné sledovat a evidovat. Snadno to zařídíte s využitím cloudových účetních programů. Důležité je být pečlivý a pořádný. Stačí trocha snahy a vaše úsilí se bohatě vyplatí, protože účetní vám pak pomůže daleko efektivněji a levněji. Stačí pouze připravit podklady správně. Tato základní pravidla – vždy všechno evidovat a mít vše seřazené – vám napomohou k tomu, abyste mohli více času věnovat schůzkám a práci, která váš byznys skutečně posune dál.

Nedělejte všechno sami

Na úplném začátku je dobré dělat vše sami, ale jak postupně váš byznys poroste a vaše klientela se znásobí, bude nutné některé úkoly delegovat. Nejste přeci specialistou na všechno... Začne to účetnictvím. Pokud budete mít více než 50 zaměstnanců, je čas sehnat někoho, kdo plně převezme agendu lidských zdrojů. A pokud porostete až nad 100 zaměstnanců, je žádoucí vytvořit pozici specialisty interní komunikace, aby všichni byli řádně informováni a zapojeni do dění uvnitř firmy.

-jk-

Zdroj: Small Business Expert - blog s tipy pro řízení malých firem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Small Business Expert