Jste lídr, nebo jen manažer?

Ilustrační snímek

Stát se manažerem často není nijak zvlášť obtížné. Stačí strávit ve firmě odpovídající roky, být dobrý ve své činnosti, umět hrát firemní politickou hru... Vy už na manažerské pozici jste rádi byste si ji udrželi. Přemýšlíte, jak se stát lepším manažerem. Vaše otázka by ale měla znít trochu jinak: Jak se můžete stát lídrem? Server Inc.com radí dělat věci, kterých se obyčejné manažeři bojí.

1. Sledujte dlouhodobé cíle

Manažer, jemuž chybí vůdcovské schopnosti, sleduje plnění krátkodobých cílů bez ohledu na dlouhodobé cíle. Chcete-li se stát lídrem, soustřeďte se na věci, které jsou opravdu důležité, nikoli pouze urgentní.

2. Nevnímejte lidi jako zdroje

Své lidi oslovujte jmény, nikoli názvy jejich funkcí. Přemýšlejte o nich individuálně a snažte se odhalit individuální silné a slabé stránky, cíle a zájmy.

3. Získejte si respekt

Zatímco manažer chce, aby jej lidé měli rádi, lídr chce mít respekt. Chápe, že jeho lidem se nemůže vždy líbit to, co po nich chce, primární je však plnění cílů.

4. Nebojte se svých lidí

Obyčejný manažer se bojí úspěchu a nových nápadů svých podřízených. Lídr je naopak pyšný a nové nápady odměňuje. Vychovávání nových lídrů bere jako svou důležitou odpovědnost.

5. Dělte se o informace

Získejte si respekt svých lidí tím, že s nimi budete mluvit otevřeně. Zatajování informací nemůže vést k dobré práci.

6. Neobviňujte svůj tým z neúspěchu

Pokud se týmu něco nepodaří, lídr vidí příčiny hlavně u sebe. I když si je vědom, že problém byl na straně určitého zaměstnance, neobviňuje jej jen proto, že má strach o svou manažerskou pozici. Zaměří se na způsoby, jak se tomu příště vyhnout.

7. Více se zajímejte o výsledky

Zkuste se méně soustředit na pracovní procesy a více na to, jaké výsledky vidíte. Věřte sobě a věřte svým lidem.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com