Jak poznat, že už pracujete opravdu příliš?

Ilustrační snímek

V jednom z nedávných článků jsme psali o tom, že workoholismus nemusí být nutně naškodu. Jestliže vás vaše práce baví a přináší užitek vám i vašemu okolí, pak můžete s klidným srdcem pracovat déle než jen osm hodin denně. Jestliže však prací přesčas utíkáte od svých osobních problémů kromě práce nemáte jiný svět, je nejvyšší čas znovu zvážit priority. Server Inc.com upozornil na následující projevy skutečnosti, že své práci obětujete příliš velkou část svého života.

Začněte malým cvičením. Zkuste si spočítat, kolik času skutečně věnujete práci – k pracovní době přičtěte dobu, kterou trávíte řešením e-mailů a telefonátů ve svém volnu nebo dojížděním. Nezapomeňte také přičíst veškerý čas, který věnujete uvažování o práci. Poznáte-li níže uvedené příznaky, pracujete příliš.

Opomíjíte rodinu

Samozřejmě, že v každé práci jsou období, kdy je třeba pracovat déle než jindy. Například v podnikání je to rozjezd firmy. Pokud však netrávíte čas s rodinou, i když vaše firma již funguje, vaše práce se stává výmluvou.

Trávíte volný čas prací

Pokud je vaše práce zároveň váš koníček, je to skvělé. Měli byste si však najít jasnou hranici mezi tím, kdy jde o práci a kdy jde o zábavu. Když si nebudete jisti, zkuste si pro relaxaci najít koníček ze zcela jiného oboru.

Žijete v neustálém stresu a obavách

Dlouhotrvající stres se vždy nějak podepíše na vašem zdraví. Až budete příště v noci přemýšlet o poradě, kterou máte druhý den ráno, zkuste popřemýšlet, zda vám to za to stojí.

Jste stále na příjmu

Pokud nikdy nevypínáte mobil nebo tablet, něco je špatně. Co si myslíte, že vám uteče, když budete chvíli mimo dosah? Váš mozek potřebuje i jiné podněty, než jen sledování telefonu.

Nemáte přátele

Jistě dobře víte, že život není jen o úspěchu a vydělávání peněz. Upřímně si odpovězte na otázku, do jaké míry aktivně rozvíjíte vztahy s lidmi mimo vaši práci. Pokud nedostatečně, je na čase to změnit. Nadcházející Vánoce jsou ideální příležitost.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com