I zkušení manažeři mají své slabiny

Ilustrační snímek

Každý má určitá slabá místa, která mu brání pracovat efektivněji a dosahovat vyšší kvality odvedené práce. Manažeři by například  daleko častěji měli dávat výpovědi lidem, kteří jsou pouze „celkem dobří“. Možná jim totiž jen dáváte falešný pocit bezpečí a zároveň plýtváte svým časem, který byste lépe využili prací s podřízenými s vysokým potenciálem. Web management-issues.com přinesl článek, který vás možná donutí prozřít. A jaké další slabiny jsou běžné?

Nepřijímání odpovědnosti za výsledky

Překvapivě mnoho manažerů si stěžuje na nedostatečné výsledky. Obviňují téměř každý myslitelný externí faktor – stav ekonomiky, vládu, akcionáře, počasí... ale to nejsou skuteční viníci. Role oběti je snadná, proto ji mnoho manažerů upřednostňuje. Ve skutečnosti však můžete ovlivnit v průměru 80 % všeho, co vám činí potíže. Vaše vnitřní rozhodnutí jsou to nejdůležitější, co ovlivňuje vaše úspěchy a výsledky. Vy sami si vybíráte svůj postoj, pracovní morálku a většinu lidí, se kterými trávíte svůj čas. Nezapomínejte, že výmluvy nejsou důvody a že upřímný a zodpovědný postoj může dělat zázraky.

Nedostatečné vyžadování odpovědnosti po ostatních

I když sami jste odpovědní, je třeba to vyžadovat i po ostatních, protože odpovědnost vytváří zdravý tlak a napětí. Motivuje pracovníky k tomu, aby své úkoly skutečně splnili. Manažer se nesmí bát nastavit jasné požadavky a také zajistit, aby nebyly až příliš snadné. Když pracovník očekávání nenaplňuje, musí z toho pramenit důsledky. Jinak manažer ohrožuje produktivitu celého svého týmu.

Nedostatek odvahy činit nepříjemná rozhodnutí

Někteří manažeři mají problém přijmout těžká, ale nezbytná rozhodnutí. Nechtějí být těmi, kdo zavádí nepříjemná opatření. Jenže když si takto ulehčují svou práci, krátkozraká a snazší rozhodnutí se nakonec projeví. Pokud vám skutečně jde o kvalitu a špičkový výkon, musíte dělat správné věci. Je jedno jestli jsou nákladná, složitá nebo nepříjemná. Nikdy neztrácejte čas tím, že budete obelhávat sami sebe a snažit se jít cestou, která je jednodušší, ale nesprávná.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues