Brian Tracy: Jak si poradit s jakýmkoliv problémem

Ilustrační snímek

Máte pocit, že by se vám hodilo myslet trochu více systematicky? Zkuste metodu, kterou doporučuje Brian Tracy. V nedávném článku na svém webu briantracy.com vysvětluje, že pak můžete vyřešit jakýkoliv problém, nic pro vás nebude překážkou. Pro úspěch stačí držet se tohoto postupu a zapojit trochu kreativity.

1. Používejte pozitivní jazyk

Mluvte spíše o situacích než o problémech. Problémy také můžete nazývat výzvami či příležitostmi. Prostě buďte pozitivní, protože tím podpoříte svůj optimismus. Vzroste i vaše sebedůvěra a rozpoznat ta správná kreativní řešení a nápady pro vás pak bude daleko snazší.

2. Jasně definujte svou situaci

Co přesně je jádrem vašeho problému? Co způsobuje všechen ten stres a tlak, který cítíte? Klidně si to sepište na papír. Pomůže vám to vyjasnit si, o co vlastně jde. Zamyslete se kriticky, přistupujte k problému z různých úhlů. Povrchní odpovědi vás nesmějí uspokojit, hledejte samotný kořen problémů. Pouhý seznam pociťovaných symptomů nestačí.

3. Pokuste se definovat, co musí splnit ideální řešení a vyberte takové, které je mu co nejblíže

Co se má změnit? Definujte parametry a pak vyberte nejvhodnější řešení. Možná řešení můžete vymyslet formou brainstormingu s tím, že je poté mezi sebou porovnáte. Buďte připraveni na to, že by zvolené řešení mohlo selhat. Proto mějte v záloze ještě jeden odlišný přístup.

4. Měřte

Stanovte si měřítka, podle kterých poznáte, zda se situace zlepšuje. Je důležité dokázat porovnat výsledky různých řešení a stanovení měřítek vám přesně toto umožní.

5. Přijměte svou zodpovědnost

Za to, že svá řešení skutečně uskutečníte, jste zodpovědní jen a pouze vy. Stanovte si deadline, protože rozhodnutí bez jasně určeného termínu je vlastně jen neplodná diskuze. Deadliny musí být nastaveny, a to jak finální, tak i ty krátkodobé. Když máte časový plán, víte zda jde všechno dobře, nebo jestli se zpožďujete.

6. Dejte se do toho

Musíte se dostat do stavu, kdy cítíte naléhavost. Pak se nejlépe koná. Čím rychleji se budete snažit dosáhnout cíle, tím lépe. Časový tlak často podpoří vaši kreativitu. Důležité je mít jasně stanovený cíl.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com