10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 1

Navzdory tomu, že končetiny běžného člověka snesou bez poškození teplotu až 26°C, jsou nejvíce vystaveny riziku omrznutí. Možná i proto se pocit tepla v končetinách odráží v obecné uklidňující frázi “zachovej klid a nohy v teple”, což má evidentně evokovat pocit bezpečí, klidu a spokojenosti.

Radek Havelka, ředitel ICT Pro

Je fakt, že práce bývá občas dost hektická. Jeden kouč mi kdysi řekl, že fungující firma se dá přirovnat ke komplexnímu stroji se spoustou ozubených kol, která se vzájemně pohání. Bez ohledu na to, jak dobře je váš stroj naolejován, občas se ale nějaké to kolečko zadrhne a musí se vynaložit velké úsilí, aby se zase rozjelo a stroj se nezastavil. Průšvih však je, když se zastaví úplně a vy musíte uvést kola opět do chodu. A právě to roztáčení kol je chvíle, kdy jste zaplavení prací téměř k zešílení.

Vaši firmu může zasáhnout selhání systému, nečekaná odstávka díky chřipkové epidemii nebo jiná „vyšší moc“ a vy si pak budete muset vyhrnout rukávy a ten nepořádek uklidit. Pokud vás práce opravdu zavalí, je mnohdy těžké zachovat klid a udržet si tělesnou i duševní integritu. Mám pro vás 10 tipů, jak nohy v teple udržet, i když je práce k zešílení.

Tip 1: Uvědomte si, že nic netrvá věčně

Život má dočasný charakter. Zrození i smrt patří k jeho základním principům. A každé dobro i zlo jednou skončí. Bez ohledu na to, jak špatné jsou věci právě teď, uvědomte si, že je to dočasné. Tuto pravdu je potřeba přijmout a vstřebat a budete pak mnohem silnější, moudřejší a více sexy. Vzchopte se, už jste zažili horší průšvihy!

A jestli vám tato rada připadá moc abstraktní, tak vám doporučuji co nejdříve shlédnout film “Vykoupení z věznice Shawshank” nebo si přečíst povídku Stephena Kinga “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”. Možná pak svoji bezvýchodnou situaci přehodnotíte a ještě rádi si pustíte na svoje nohy infrazářič a hodíte se konečně do klidu.

Radek Havelka

Ředitel a spolumajitel přední české vzdělávací společnosti ICT Pro. ICT Pro nabízí komplexní služby v oblasti firemního vzdělávání, profesních certifikací a HR outsourcingu. Na trhu působí od roku 1992.

ICT Pro se dlouhodobě specializuje na školení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Svoji nabídku doplňuje také o projektové řízení a kurzů v oblasti soft-skills.

Doplnění článku ze strany HR News: výše uvedený obrázek, navržený generativní umělou inteligencí DALL-E 3, byl vytvořen 30. 10. 2023 na základě textu Radka Havelky. Zadáním bylo vytvořit ilustrační obrázek k tomuto textu ve stylu Pabla Picassa resp. kubismu, který nám text evokoval.

null

Model DALL-E 3 popsal tuto grafiku takto: "Obrázek inspirovaný kubismem znázorňuje koncept dočasné povahy života, zrození a smrti s prvky reprezentujícími dobro a zlo. V obraze jsou také subtilní odkazy na filmový kotouč a knihu, symbolizující "Vykoupení z věznice Shawshank", a infratopení ohřívající nohy."

 

 

Články v sérii

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 1

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 2

Aktuální

10 tipů: Když už zešílet z práce, tak alespoň pomalu: Tip 3 - Kdo se bojí, nesmí do lesa!