Novoroční předsevzetí pro rok 2023: Zlepšete své komunikační dovednosti

S novým rokem přichází i čas předsevzetí. Pokud i vy považujete konec roku za ideální okamžik na něčem na sobě zapracovat, jedno z předsevzetí, které si můžete dát, je zlepšit se v komunikaci. Na komunikaci je nejenom u manažerů totiž vždy co zlepšovat. Jak se tedy stát v nastávajícím roce lepším komunikátorem?

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Forbes.

Naučte se mluvit celým tělem

Komunikace není ani zdaleka jenom o tom, co říkáte. Důležitou roli hraje i řeč těla. Naučte se ji využívat ve svůj prospěch a používejte gesta k podtrhování toho, co říkáte.

Vyprávějte příběhy

Naučte se vyprávět příběhy. Pomůže vám to jak při komunikaci vaší vize vašemu týmu, tak i v celé řadě jiných situací. Každou informaci, vizi nebo příběh vyprávějte tak, aby vaše vyprávění obsahovalo premisu, problém, řešení problému a happy-end.

Zbavte se vycpávkových slov

Vycpávková slova působí v lepším případě na posluchače na nevědomé úrovni. V tom horším je posluchači vnímají a vyloženě je iritují. Tak jako tak, vycpávkových slov byste se určitě měli snažit zbavit.

Naučte se pracovat s intonací

Intonace a melodie vašeho projevu jsou klíčové nástroje, které vaší promluvu učiní zajímavější a efektivnější. Naučte se s intonací pracovat a využívejte ji ve svůj prospěch.

Zbavte se strachu z mluvení na veřejnosti

Přestaňte se veřejných projevů bát. Berte je jako příležitost zlepšovat se ve svých komunikačních dovednostech, trénovat nově naučené praktiky a předávat své vize okolí.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com