Jak rozpoznáte, že se váš podřízený řítí k vyhoření?

Syndrom vyhoření může nastat kdykoliv a u kohokoliv. Nejčastěji se objevuje u lidí, kteří poskytují nějakou službu (např. ve zdravotnictví, zákaznickém servisu, sociální péči a podobně) nebo kteří se ocitají v dlouhodobém stresu či frustrujícím pracovním prostředí. Zde jsou čtyři tipy, jak poznáte, že váš podřízený směřuje k vyhoření.

Ilustrační snímek

Nezájem o své pracovní povinnosti

Podle serveru Entrepreneur.com je typickým příznakem blížícího se vyhoření ztráta zájmu o své pracovní povinnosti. Dotyčný pracovník přestane plánovat své aktivity, nemá zájem se dál rozvíjet a přestává věnovat pozornost svým povinnostem.

Izolace od ostatních členů týmu

Člověk, kterému hrozí vyhoření, se také typicky distancuje od svých kolegů. Tato změna je obzvlášť alarmující, pokud byl dotyčný až do této chvíle naopak velmi společenský a měl se svými kolegy dobrý a přátelský vztah. Mějte se tedy na pozoru, pokud se některý z vašich podřízených začíná stranit svého pracovního kolektivu.

Prokrastinace

Chronické odkládání práce může mít řadu příčin. Pokud ale probíhá v souběhu s ostatními varovnými signály, jedná se opět o problém, kterému byste měli z pozice manažera věnovat zvýšenou pozornost.

Propad v efektivitě práce

Těsně před vyhořením přichází chvíle, kdy se všechny výše uvedené symptomy blížícího se vyhoření naakumulují a jejich výsledkem je náhlý propad v produktivitě dotyčného zaměstnance. Opět je potřeba mít se na pozoru především ve chvíli, pokud se u dotyčného jedná o neobvyklou situaci a až do dané chvíle byl ukázkovým pracovníkem.



-mm-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com