Open space kanceláře bojují s hlučností. Pomůže vhodný nábytek, zeleň i efektivní akustické systémy

Jedním z nejčastějších problémů na pracovištích je vysoká míra hlučnosti. Hovor kolegů, hučení klimatizace a jiné techniky i neustávající ťukání do klávesnic lidem vadí víc než třeba přetopená kancelář nebo nepohodlná židle. Rušivé zvuky snižují koncentraci a produktivitu, mohou způsobit i chronický stres. Nehledě na to, že například na setkávání s klienty či obchodními partnery je určitá míra „zvukového soukromí“ zkrátka nutná. Jak lze otevřená pracoviště efektivně odhlučnit a jak řešit klid na schůzky i hluboké soustředění?

Open Office návrh

Open space kanceláře přinášejí řadu benefitů, ovšem pojí se s nimi i množství nepříjemností, které na zaměstnance v nich pracující negativně působí. Jednou z nejvýraznějších negativ open spaců, ale třeba i coworkingových center, je zvukový diskomfort. Jak na provozní hluk, tak zhoršené „zvukové soukromí“, si pracovníci v open spacu v průzkumech obvykle stěžují dokonce více než na teplotu, čistotu pracovního prostoru či pohodlí židlí. Podle průzkumu čínských odborníků z letošního listopadu si až 50 % respondentů stěžovalo na značnou nepříjemnost řady zvuků na pracovišti. Mezi ty nejprotivnější řadili hluk zvenčí, hučení klimatizace či jiné kancelářské techniky a také ťukání na klávesnici. Podle odborníků bývají pro člověka mimořádně rušivé také konverzace ostatních lidí na pracovišti

Riziko pro zdraví i zabiják produktivity

Hlučné pracoviště či obtěžující ruch nejenže snižují produktivitu zaměstnanců, jejich soustředění na práci a také jejich spokojenost v zaměstnání, ale navíc mohou mít přímé dopady na jejich psychické a fyzické zdraví. Výzkumy prokázaly, že přílišný hluk – přičemž je potřeba brát ohled na to, že každý člověk je na akustické vjemy jinak citlivý, a co jednoho neruší, může být pro jiného už neúnosné – může fungovat jako stresor, který spustí odpověď organismu. Dlouhodobé vystavení hluku tak může vést k chronickému stresu či kardiovaskulárním onemocněním, neboť se při stresové reakci organismu zvyšuje krevní tlak. Stres navíc výrazně zatěžuje naši imunitu, čímž se zvyšuje riziko propuknutí nejrůznějších nemocí.

open office návrh

Základem odhlučnění jsou vhodné podlahy či obložení stěn

Každý zaměstnavatel, který využívá open space prostorů a jemuž není lhostejné zdraví, pohoda i produktivita pracovníků, by tak vždy měl dbát na co nejlepší odhlučnění pracoviště. Metod, jakých při tom využít, je celá řada. Vyplatí se například investovat do vinylové podlahy, která oproti betonu či dřevu mnohem lépe pohlcuje hluk, zvláště v kombinaci s vhodnou gumovou podložkou. Pomohou i koberce, ať už obyčejné, nebo ještě lépe speciální akustické, které jsou navrženy pro co nejvyšší absorpci zvuku. Stěny a strop je pak možné opatřit akustickými obklady a závěsnými panely, které neodrážejí okolní zvuky, ale naopak je pohlcují a zabraňují jejich šíření v prostoru.

Akustické boxy pro maximum klidu

Pro ještě vyšší zvukovou izolaci pak poslouží nejrůznější akustické příčky a paravány. Další úroveň klidu, a především soukromí poskytují akustické boxy. Ty se hodí zejména pro vyřizování telefonních hovorů, schůzky s klienty či partnery nebo pro chvíle, kdy se je potřeba na pracovní výkon maximálně soustředit. Na trhu jsou k dispozici malé boxy pro jednotlivce, ale třeba i větší zóny pro práci několika kolegů nebo menších týmů.

open office - návrh

Pomůže nábytek i zeleň

Vylepšit zvukový komfort otevřených prostorů mohou i drobnější zásahy, jako třeba pořízení vhodného nábytku. Například čalouněné sedačky, židle a podobně nejen pohltí nežádoucí hluk, ale navíc místnost zaplní, čímž prostorovou akustiku zlepší. Na úrovni jednotlivců mohou dobře posloužit i křesla s vysokými a širokými opěrkami, které člověka obepnou a izolují. Rychlou pomocí jsou také sluchátka s potlačením okolního ruchu. Jako pohlcovače hluku slouží rovněž rostliny, přičemž platí, že čím větší, tím lepší. Využít tak lze přímo celé zelené stěny z živých rostlin. Ty kromě zlepšení akustických podmínek dopomohou i ke kvalitnějšímu vzduchu. A nelze opomenout, že zeleň na pracovišti také zlepšuje produktivitu a náladu zaměstnanců.