Alza otevírá prodejnu budoucnosti bez zaměstnanců

Žádné fronty, neomezená otevírací doba a dosud nevídaný nákupní komfort. Tak popisuje největší český e-shop Alza.cz svou novou samoobslužnou prodejnu, která bude otevřena v pilotním provozu tento týden v Praze u výstupu ze stanice metra Flora. V plánu jsou zároveň další pilotní provozovny na stanicích metra Můstek a Budějovická.

Alza.cz - prodejna budoucnosti

Prodejna o rozloze 60 m² zvládne obsloužit přes 1 000 zákazníků za den, a to zcela bez zaměstnanců. Zákazník si vybere zboží sám nebo s pomocí odborníků dostupných prostřednictvím videochatu, ihned je objedná a vyzvedne. K dispozici skladem přímo na místě budou stovky produktů, jejichž zásoba bude doplňována zpočátku dvakrát denně.

Unikátní inovace stále celkem 5 milionů korun. Interní tým mladých vývojářů na ní pracoval jeden rok. Pokud se po vyhodnocení ukáže projekt jako smysluplný, počítá Alza s otevřením dalších těchto provozoven i v sousedních zemích, kde má pobočky – Slovensku, Maďarsku a Rakousku.

Jak přesně to bude fungovat?

Zákazník si nejprve v malé vstupní místnosti vybere zboží na vestavěném počítači. Pokud bude potřebovat radu nebo více informací, může se pomocí videoterminálu obrátit na živého odborníka, který mu poradí. „V žádném jiném obchodě na světě nemá nakupující k dispozici 100 odborníků na jednom místě,“ uvedl Jan Moudřík ředitel expanze a facility v Alza.cz.

Jakmile zákazník zaplatí vybrané zboží (kartou nebo on-line), automaticky se otevřou prosklené dveře do další místnosti, v níž mu světelné LED diody na podlaze budou ukazovat směr, kterým má pokračovat k vydání zboží.

V místnosti jsou ve 40 sloupcích stovky výdejních schránek různých velikostí vycházejících z rozměrů nejprodávanějšího sortimentu vybraného na základě preferencí zákazníků. Zákazníkovi se zde rozsvítí příslušný sloupec se schránkou i samotná schránka, z níž si může vyzvednout zaplacený produkt. Odnést si může malou krabičku s telefonem, ale i televizi s úhlopříčkou až 150 cm.

Alza.cz - prodejna budoucnosti

-kk-

Zdroj: Alza.cz - Lídr internetového trhu v České republice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Alza.cz