Zbavte se zlozvyků jednou provždy

I malá díra může potopit celou loď, řekl Benjamin Franklin. Jestliže máte nějaký zlozvyk, který vás provází dlouhodobě a nic s ním neděláte, může vás velmi intenzivně brzdit v kariérním rozvoji a pracovních výsledcích.

Zvyk je ale železná košile a odbourat zlozvyk není nikdy úplně jednoduché. Jak na to vám poradíme v několika jednoduchých krocích.

Ilustrační snímek

1. Identifikujte své zlozvyky

Podle serveru SalesGravy je prvním krokem samotná identifikace zlozvyků, což nemusí být tak lehké, jak se zdá. Zamyslete se nad tím, co je jádrem problémů, kterým musíte čelit, a které vaše zvyky mají tyto problémy na svědomí.

2. Určete si cíle

Jaké jsou vlastně vaše cíle? Chcete eliminovat zlozvyk úplně nebo jej omezit? Lze nějak váš cíl vyjádřit exaktně, číselně? Vždy se lépe postupuje podle systému než naslepo.

3. Dělejte změny postupně

Nesnažte se změnit celý život najednou. Postupujte po jednotlivých krocích a teprve když se vám podaří udělat jednu drobnou změnu, pokračujte dále. Když se budete snažit provést všechny změny hned a najednou, mnohem pravděpodobněji to celé skončí nezdarem.

4. Nastudujte si teorii

Před samotnou změnou si najděte informace o tom, jak dané věci nejlépe zanechat a co místo ní budete dělat. Lidé často dělají tu chybu, že se příliš soustředí na to, co nedělat, a nemají žádný plán pro to, jak by vlastně danou věc měli dělat správně.

5. Buďte v kontaktu s někým, komu důvěřujete

Ve více lidech se to lépe táhne. Pokud to se změnou svých zlozvyků myslíte vážně, měli byste o dané problematice s někým mluvit a průběžně sledovat pokrok. Může to být kolega, známý, člen rodiny nebo i profesionální kouč.

-mm-

Zdroj: Sales Gravy - mezinárodní komunita profesionálů v oblasti obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Sales Gravy