Jste připraveni na roli top manažera?

Abyste se stali členem nejvyššího vedení firmy (pozice typu Chief xxx Officer), musíte být tím správným člověkem. Co to ale znamená? To záleží na aktuální pozici dané organizace, stejně jako na velikosti vaší profesionální sítě kontaktů.

Ilustrační snímek

Pro top manažerskou pozici potřebujete mnoho dovedností a osobnostních rysů, z nichž některé jsou opravdu hluboce osobní. Důležitá jsou například vaše osobní přesvědčení a hodnoty.

Co si myslíte, že z vás dělá dobrého lídra? Jsou to nejen naše osobní zkušenosti a osobnostní rysy, ale také to, jak roli lídra sami vnímáme. Popřemýšlejte tedy o tom, jaká přesvědčení dělají člověka ideálním kandidátem na pozici nebo roli ve vrcholné vedoucí funkci, doporučuje článek na blogu Centra pro kreativní leadership.

Žádoucí a obvykle i nutné osobní vlastnosti

Zvláště pro pozici generálního ředitele musí být kandidát uvolněný i tehdy, když je pod tlakem a v centru pozornosti. Musí dobře zvládat mluvení na veřejnosti a musí umět myslet strategicky. Záleží také na jeho charakteru. Integrita a dobré sebeovládání jsou zásadní dovednosti. Velmi užitečné také je, když je dotyčný otevřen novým nápadům.

Žádoucí profil, pokud jde o osobní vlastnosti a charakterové rysy, se v průběhu času proměňuje. Odvíjí se od toho, co lidé očekávají nebo vnímají jako největší aktuální potřebu. Organizace má totiž své potřeby, které jsou obvykle založené na situaci na trhu nebo na tom, jak se věci mají v organizaci samotné.

Dalším faktorem je firemní kultura, která může některé kandidáty snadno diskvalifikovat, protože by v daném prostředí nedokázali efektivně fungovat. Svou roli mohou hrát také osobní vztahy s potenciálním generálním ředitelem, tedy hlavním šéfem.

Váš vliv i síť kontaktů se počítá

Zvláště generální ředitelé, ale také další top manažeři musejí umět využívat svého vlivu mimo organizaci. Musejí být schopni oslovit klíčové lidi v daném oboru a dále s nimi komunikovat. Jde o média, vládní úředníky, významné a vlivné bankéře apod.

Důležitou součástí takové sítě kontaktů jsou často také ostatní vedoucí pracovníci v daném odvětví, protože kontakty s nimi pomáhají generálním ředitelům a dalším top manažerům lépe odhadnout aktuální podmínky na trhu nebo posilují jejich vliv při jednáních s regulátory, např. při zavádění různých opatření.

-jk-

Zdroj: Center for Creative Leadership - oficiální stránky instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Center for Creative Leadership